Verificiran mandat

Fadil Novalić - premijer, optuženik i službeno zastupnik

Fadil Novalić je jutros s optuženičke klupe sjeo u zastupničku fotelju.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2023. u 12:36 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je jutros bio na optuženičkoj klupi, u Parlamentu Federacije BiH danas je verificiran mandat Fadilu Novaliću, tehničkom premijeru, tehničke Vlade Federacije BiH.

U nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije glasovalo se za Novalića sa 82 glasa za i dva protiv, bez suzdržanih, saznaje Bljesak.info.

SIP dodijelio mandate

Nakon izvještaja Mandatno-imunitetske komisije za riječ se javio Slaven Raguž iz HRS-a koji je tražio da se glasovanje o verifikaciji mandata Novaliću i Uremović obavi odvojeno. Raguž je problem vidio u činjenici da je Novalić trenutno kao premijer šef izvršne vlasti u FBiH, a da će nakon dobivanja mandata biti i u najvišem zakonodavnom tijelu.

Njegov prijedlog je odbijen uz konstataciju da Dom nema mehanizme da djeluje s obzirom da je SIP BiH dodijelio mandate.

Na optuženičkoj klupi

Podsjetimo, jutros je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Njima se sudi u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Dakle, osim što država dopušta da se optuženici za teška koruptivna djela budu vodeći ljudi u državi, očigledno bez ikakvih problema im dopušta i sjedenje na dvije fotelje jer, po svemu sudeći, do formiranje nove federalne Vlade neće doći tako brzo.

S druge strane, Novalić je već odradio jedan tehnički mandat i nije dovedeno u pitanje to što je premijersku fotelju mijenjao onom na sudu na kojoj mu se sudi za jednu od (trenutno) najvećih korupcijskih afera u BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close