Kreševski građanski pokret

Građani pozvali Vladu da raskine koncesijski ugovor za kamenolom u Kreševu

Gospodarstvo / Ekologija | 06. 07. 2022. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreševski građanski pokret je uputio otvoreno pismo premijeru i ministrima Vlade SBK u kojem ih pozivaju da na narednoj sjednici Vlade SBK pokrenu proceduru raskida koncesijskog ugovora za kamenolom Rastovice i Krčevine u Kreševu, jer je u više segmenata prekršen koncesijski ugovor koji je Ministarstvo privrede SBK potpisalo.

“Ovim putem smo htjeli da podsjetimo ministre i premijera Vlade SBK da je na sastanku sa ministrom privrede Srednjobosanskog kantona kao i Glavnim kantonalnim inspektorom za rudarstvo  i pomoćnikom ministra za rudarstvo SBK službeno potvrđeno da firma BFS d.o.o. ne poštuje odredbe iz Ugovora o koncesiji, te da Ministarstvo privrede SBK ima potraživanje od ove firme za koncesiju u iznosu od nekoliko stotina tisuća konvertibilnih maraka. Osim toga, zvanično je potvrđeno i da se kamenolom vodi kao zapečaćen od strane nadležnih inspekcija ali da i dalje radi. U skladu sa svim tim, na kraju sastanka je zaključeno da je jedino rješenje raskid koncesijskog ugovora te da se na nekoj od narednih sjednica Vlade SBK raspravlja o raskidu istog”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Nadalje, u otvorenom pismu, građani Kreševa ističu da je Rudarsko geološka inspekcija SBK u više navrata zabranjivala rad spomenutog kamenoloma do pribavljanja potrebnih dozvola, ali bez obzira na sve inspekcijske zabrane, kamenolom nastavlja sa radom i ugrožavanjem mještana i okoline.

Rješenjem rudarsko – geološke inspekcije Ministarstva Gospodarstva SBK iz 2019. godine zabranjuje se gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu.

Međutim, to se nije dogodilo.

Zbog svega navedenog, jasno je da je u više segmenata prekršen koncesijski ugovor koji je Ministarstvo privrede potpisalo sa firmom BFS d.o.o. u vezi ovog kamenoloma.

Zbog toga još jednom pozivamo Vladu SBK da iskoriste svoju mogućnost i raskinu koncesijski ugovor za kamenolom te na taj način riješe problem nelegalnog rada kamenoloma u Kreševu koji ugrožava zdravlje i imovinu građana.

Mi ponavljamo da nećemo odustati -  iskoristit ćemo sve mogućnosti u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se ne zaustavi nelegalan rad kamenoloma u Krešev, navodi Kreševski građanski pokret. 

Kopirati
Drag cursor here to close