Padaju optužbe

SDA traži krivca za krizu u državi: Čović, Dodik, Hrvatska, Srbija...

SDA je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom "Stav SDA o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje".
Vijesti / Politika | 22. 08. 2022. u 12:24 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Daytonskog sporazuma, a kao rješenje sadašnjih problema koji postoje u BiH predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima.

SDA je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom "Stav SDA o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje".

Dokument je procurio u javnost u ponedjeljak uoči službenog početka izborne kampanje i u očekivanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o eventualnom nametanju izmjena izbornog zakona.

U dokumentu stoji kako je najveći problem u BiH blokada rada državnih tijela vlasti i osporavanje dosegnutih reformi kombiniranih s otvorenim secesionističkim tendencijama koje provodi SNSD na čelu s Miloradom Dodikom te zahtjevima za dodatnim etničkim podjelama koje provodi HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem što se opet, kako navode, ne može promatrati izolirano od geopolitičkih događaja u svijetu.

Odnosi Srbije, Hrvatske i BiH kao strana potpisnica Daytonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog toga i neminovno se reflektiraju na unutarnju krizu u BiH, ocijenili su u SDA.

Tvrde kako Srbija kao i Hrvatska ne poštuju Daytonsku obvezu poštivanja suvereniteta BiH a dokazom za to vide u činjenici da još nije riješeno pitanje međudržavnih granica, povrata imovine i procesuiranja ratnih zločina.

Hrvatskoj ponovo prigovaraju zbog gradnje Pelješkog mosta te je optužuju za probleme s pristupom BiH luci Ploče no najvećim problemom u SDA smatraju to što i Srbija i Hrvatska podupiru politike u BiH "koje imaju destruktivnu ulogu i teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji".

"Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom. Pritom se koriste svi mehanizmi, a posebno zloporaba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu", stoji u dokumentu.

Iz SDA optužuju HDZ BiH da neutemeljeno inzistira na promjenama izbornog zakona pozivajući se na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" i tvrde kako je ona zapravo već provedena jer su brisane odredbe izbornog zakona BiH koje su ocijenjene neustavnima a odnose se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

"Ako unutarnji akteri u BiH ne budu dobivali potporu Beograda i Zagreba vratit će se poštivanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova. Ovo treba biti startna pozicija iz koje se treba krenuti u rješavanje odnosa kako u BiH tako i u regiji", stoji u dokumentu SDA koji je očito namijenjen i vladama zapadnih država.

Ustavnu i izbornu reformu sada uvjetuju uspostavom simetričnih rješenja koja bi vrijedila kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

Tako traže iste ovlasti za predsjednike dva entiteta, jednaku ulogu predstavnika konstitutivnih naroda pri uspostavi izvršne vlasti, uspostavu Doma naroda u parlamentu RS-a te reduciranje ovlasti tog zakonodavnog tijela u entitetima odnosno ograničenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lider SNSD-a Dodik odmah je odbacio zahtjeve iz SDA te je na svom Instagram profilu istaknuo kako bi se Srbija ali i Rusija zapravo trebali više baviti stanjem u BiH.

Odbacio je zahtjeve za uvođenjem Doma naroda u RS-u te je ustvrdio kako je za neriješena granična pitanja odgovorna isključivo bošnjačka strana.

"S politikom kakvu vodi SDA teško je naći točku kompromisa", napisao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close