Putovanje na Krim

Dodik prijeti Džaferoviću krivičnom prijavom zbog sastanka o Ukrajini

Džaferović je dobio pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da sudjeluje na ovom događaju.
Vijesti / Politika | 22. 08. 2022. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjendištva BiH Milorad Dodik najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića ako bude sudjelovao na konferenciji Krimske platforme.

Podsjetimo, danas je održana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je odbačen prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ne sudjeluje na konferenciji Krimske platforme.

Džaferović je dobio pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da sudjeluje na ovom događaju.

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao izvanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne sudjeluje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dodik je nakon toga najavio krivičnu prijavu.

"Moj prijedlog je bio da se ne prihvati sudjelovanje jer BiH nema utvrđene stavove o tome i da bi to moglo značiti još više pogoršanje ne samo odnosa sa samom Rusijom i nekim drugim faktorima nego bi poručilo da je BiH pristrasna, da je na jednoj strani, da nije neutralna. S druge strane, to bi doprinijelo značajnom obimu dodatnih unutarnjih neslaganja, kao što vidimo i ovaj put”, izjavio je Dodik za RTRS.

Dodik tvrdi da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema nijednu drugu ulogu osim da tehnički zakaže sjednicu.

Podsjetimo, Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj sudjeluje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a, a koju je pokrenuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close