Zbog izjava koje daje u ime RS-a

Džaferović poručio Dodiku: Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH

Volio bih da utjecaja Rusije nema, ali o tome treba da vodi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o obrani i preda prvi godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2019. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je danas u Novom Pazaru da je utjecaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i vidljiv i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani. On je agenciji Beta rekao da su u BiH opredijeljeni da poštuju zakon i da ova zemlja ide NATO putem.

“Volio bih da utjecaja Rusije nema, ali o tome treba da vodi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o obrani i preda prvi godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati”, rekao je Džaferović.

On vjeruje da će se u suradnji dužnosnika BiH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi godišnji nacionalni plan i krene s poštovanjem zakona koji je ranije usvojila, prenosi bhrt.

Na pitanje agencije Beta da prokomentira izjave Milorada Dodika koje daje u ime Republike Srpske sa skupova na kojima sudjeluje u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Džaferović je rekao da ovoj zemlji nisu mogli da naude ni mnogo veći igrači.

“BiH je cjelovita i demokratska država i ona se očuvala i onda kada joj je bilo najteže u povijesti, u periodu agresije od 1992. do 1995. Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH, pa neće ni ovi danas, budite uvjereni u to. Kada bilo tko iz entiteta Republika Srpska, a pogotovu najviši dužnosnici, iskazuje nepoštovanje prema suverenitetu i integritetu međunarodno priznate države BiH, neka zna da na taj način najviše ugrožava entitet koji predstavlja”, rekao je Džaferović.

On je istakao da je BiH postojala i prije Daytonskog sporazuma, a da su entiteti nastali tada.

“Mogu samo da potkopaju Dayton i onda će nestati prvo ono što je nastalo u Deaytonu, a to su entiteti, a BiH će nastaviti da postoji jer je postojala i prije toga”, rekao je Džaferović.

“Međutim, sve ovo što mi danas u BiH doživljavamo su manji zemljotresi u odnosu na zemljotres u periodu od 1992. do 1995.. Ipak, sve te probleme ćemo moći jednostavnije i lakše rješavati ukoliko među Bošnjacima, a onda i među svim BiH patriotama, bude više jedinstva”, rekao je Džaferović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close