Pitanje diplome

Kada je Sebija zaista diplomirala?

Pojavljuju se dokumenti koji su zbunjujući i otvaraju nove sumnje.
Gospodarstvo / Posao | 25. 05. 2021. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon teških optužbi Muradifa Pajta o ''krađi magisterija'' i tvrdnji akademika prof. dr. Asima Kurjaka da on nikada nije bio njen mentor niti je ona mogla studirati i specijalizirati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, javnost u BiH očekuje razjašnjenje i utvrđivanje stvarnih činjenica o školovanju i akademskom napredovanju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

U međuvremenu pojavljuju se dokumenti koji su zbunjujući i otvaraju nove sumnje.

Tako se u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, izdatom 2016. godine povodom 70 godina postojanja fakulteta, navodi da je Sebija Izetbegović diplomirala na ovom fakultetu 1984. godine, da je magistrirala 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu pod mentorstvom prof. dr. Srećka Šimića, a da je 2000. godine doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka.

S druge strane, prema podacima Medicinskog fakulteta u Sarajevu, objavljenim nedavno u medijima, Sebija Izetbegović je diplomirala na ovom fakultetu 1989. godine.

Kada je točno direktorica KCUS-a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, 1984. kako piše u Almanahu, ili 1989. kako navode mediji, zasada ostaje nepoznanica.

Više informacija javnost bi mogla saznati ako bude proveden inspekcijski nadzor i ako Medicinski fakultet javno objavi sve dokumente o akademskom putu Sebije Izetbegović.

Podsjećamo šta je o Sebijinom školovanju prošlog tjedna rekao doktor Asim Kurjak.

''Znao bih da je bila na postdiplomskom ili na specijalizaciji u Zagrebu! Ja sam bio voditelj i potpisivao sam indekse svim studentima! Nikada nije bila registrirana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! Kod nas je bila tri, četiri tjedna! Za to vrijeme je bila „gost promatrač“! To se ne može računati kao školovanje! Nakon tog boravka je otišla u Tursku. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala'', rekao je, između ostalog, Kurjak.

N1 danas piše kako je Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, započela specijalizaciju 15. veljače 1991. godine, a završila je početkom 1996. godine. Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo je N1 podatke s protokolarnim brojevima rješenja koja se nalaze u dokumentaciji prof. Izetbegović.

Federalno ministarstvo zdravsta u svojoj arhivi ima dva dokumenta kojima se dokazuje da je Sebija Izetbegović obavila specijalizaciju: 1. Rješenje kojim je odobrena navedena specijalizacija, broj: 02/09-154-336/91 od 15.02.1991. godine i 2. Rješenje kojim je odobreno polaganje specijalističkog ispita, broj:02-5-146/96.

Prema ovim podacima, specijalistički ispit iz ginekologije i akušertstva, položila je u Sarajevu 07. veljače 1996. godine.

N1 je kontaktirala i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS u sklopu koje je i prosvjetna inspekcija nadležna i za provjeru ovakvih navoda. Do sada nisu zaprimili prijavu.

“KUIP KS će s ciljem osiguravanja zakonitosti i zaštite javnog i privatnog interesa, poštujući zakonske rokove, u slučaju dobijanja prijave na okolnosti koje su predmet Vašeg upita, postupati na način kao i kod svih podnesenih prijava ovom organu. Odnosno izvršit će inspekcijski nadzor u okvirima nadležnosti Inspektorata prosvjetne inspekcije uz temeljno utvrđivanje činjenica, te eventualno određivanje Zakonom propisanih mjera”, kazali su iz KUIP-a.

Podsjetimo, Elmedin Konaković komentirao je cijeli slučaj i najavio da će zatražiiti dokumentaciju od Sebije Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close