Zakon u pripremi, ne u proceduri

Dok čekaju da dođu na dnevni red, žrtve obiteljskog nasilja trpe zlostavljanje

Prosvjedne šetnje, parole za pravdu, dani žalosti i onda muk. Javni problem ponovo postaje privatna stvar
Vijesti / Flash | 17. 08. 2023. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaključci, planovi i pripreme. Konkretna zakonska rješenja kojima bi se pooštrile kazne za napadače, uveo pojam femicida i zaštitile žrtve - za sada i dalje na čekanju. Radi se, poručuje federalna vlast. Nakon usvajanja Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u obitelji sve je stalo. Razlog komplicirane procedure i podijeljena nadležnost.

Prosvjedne šetnje, parole za pravdu, dani žalosti i onda muk. Javni problem ponovo postaje privatna stvar. Problematika koju na plećima nose žrtve porodičnog nasilja dok iščekuju da na dnevni red pred političare dođe njihov život i životno važna pitanja. Prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji još nije usvojen. U proceduri stoji mjesecima i čeka na konkretno političko djelovanje, a razloga je više, prenosi Federalna.

“Podijeljene su nadležnosti i potrebna je minimalna suglasnost šest kantona kako bi zakon bio prihvatljiv i kako bi se stekli uvjeti da se usvoji u Parlamentu. To još nije završeno i taj zakon stoji 7-8 mjeseci”, navodi Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH (SDP).

Puno priče, malo rada

I dok su papiri u proceduri mjesecima, skupljajući prašinu i čekajući red, jer su prioritet brojna imenovanja, o prevenciji se puno priča, a malo toga radi. Tako je i u fokusu govora federalnog ministra pravde Vedrana Škobića prevencija dospjela u vrh prioriteta, uz najavu novih izmjena zakona. Ali ne i sustavno tretiranje femicida kao posebnog krivičnog djela.

“Cilj izmjena zakona je da nasilnik ide u zatvor, a da žena ostaje u kući. Mislim da je to najbolji način djelovanja na nasilje u obitelji. Femicid kao pravni institut u kaznenom zakonu ne bi riješio posebno te probleme”, smatra ministar Škobića.

Problema mnogo, inicijativa za njihovo rješenje znatno manje. Ipak, ni u kriznim situacijama ne trebamo posegnuti za Ad hoc rješenjem, već na sto staviti sistemska dugoročno održiva rješenja.

“U ovoj godini ćemo pustiti u proceduru zakon o socijalnim uslugama koji će donijeti standarde kada su u pitanju pružatelji usluga socijalne zaštite. Ove godine je povećan budžet za financiranje rada sigurnih kuća. Nadam se da će biti povećan iznos i u narednom budžetu”, izjavio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (NiP).

Parole i zahtjevi

No, koliko je toga nova vlast u Federaciji BiH uradila za žrtve obiteljskog nasilja? Dok se ministri i parlamentarci hvale dobrom atmosferom i budućim reformama, opozicija od dobro poznatog stava ne uzmiče. Na red stigli tek oni spremni još prošle godine.

"Ja sam im prepisao zakon iz EU da bi oni to usvojili, međutim, svjedoci smo općeg nerada Federalnog parlamenta. Imamo jasan plan kao Klub DF-a da iznesemo taj zakon u proceduru", kaže Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

Da li će se vlast na parole i zahtjeve građana oglušiti ili će posegnuti za konkretnim potezima, bit će jasnije već sutra kada se očekuje sastanak u federalnom ministarstvu pravde. Na poziv da krenu u potragu ka sistemskom rješenju vladajući mogu ponuditi dva odgovora. Odložiti i ovaj slučaj u stare ladice ili djelovati i svrstati problematiku nasilja u porodici na vrh liste prioriteta.

Kopirati
Drag cursor here to close