Pristalice stižu u Sarajevo?

Dodik se izjašnjava o krivici u Sudu BiH, policija podigla stupanj pripravnosti

Tužiteljstvo BiH podiglo je u utorak 10. listopada optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
Vijesti / Flash | 16. 10. 2023. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će se u Sudu Bosne i Hercegovine, u 13 sati, izjasniti o krivici.

Tužiteljstvo BiH podiglo je u utorak 10. listopada optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u razdoblju od 1. do 9. srpnja, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Stupanj pripravnosti

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo danas će pojačati svoje snage na širem području oko zgrade Suda BiH zbog ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, prenosi Klix.

Iako službene najave nema, navode, operativna saznanja policije govore da bi ispred zgrade državnog suda danas mogao doći veći broj pristalica lidera SNSD-a kako bi mu pružili podršku uoči početka suđenja te izvršili dodatni pritisak na pravosuđe i institucije BiH.

Osiguranje prostora iza ograde zgrade Suda BiH vrše pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i sigurno da će i oni biti u pripravnosti.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt poništio je 1. srpnja zakone koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH. Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Prema krivičnom djelu, pošto je kazna zatvora manja od pet godina, Dodiku će morati suditi sudac pojedinac koji će biti izabran sustavom za automatsko upravljanje predmetima CMS, točnije Random sustav. Ukoliko se izjasni da se ne osjeća krivim po optužnici Tužiteljstva BiH Sud BiH zakazat će početak suđenja pred sucem kojega će odrediti računalni sustav raspodjele predmeta.

Dodikova je obrana do sada u dva navrata tražila izuzeće sutkinje Ćosić Dedović iz ovog procesa zbog navodne pristranosti, a Sud je te zahtjeve odbacio kao neutemeljene. Dodikov odvjetnik Goran Bubić ranije tijekom dana izjavio je kako upravo stoga ne očekuje da će njegov branjenik imati pravedno suđenje.

"Izvjesno je da se u ovom političkom procesu, zasnovanom na nepravu, ne može očekivati pošteno suđenje optuženima", izjavio je Bubić, koji tvrdi kako su stvarna meta suđenja "institucije RS".

Pravomoćna osuđujuća presuda u Dodikovom bi slučaju značila i automatsku zabranu obnašanja dužnosti predsjednika RS.  

Sastanak koalicije

Nakon što bude održano ročište u Sudu BiH, Dodik će u Istočnom Sarajevu ugostiti članove kolaicije stranaka na državnom nivou odnosno Trojke i HDZ-a BiH.

Kako je priopćeno iz SNSD-a, sastanak će biti održan u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu s početkom u 15 sati.

Posljednji sastanak održan je u Mostaru kada je domaćin bio HDZ, 25. rujna, ali nije bilo dogovora. Očekuje se da će se razgovarati o zakonima koji nisu dobili potrebnu suglasnost u domovima Parlamenta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close