SIPA

Akcija Profit: Uhićeno više osoba, oduzeto na tisuće eura, maraka, kuna, dinara ...

Uhićene osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, prevare u privrednom poslovanju, pranje novca i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva "Profit" u okviru koje je do sada uhićeno 14 osoba.

Uhićene osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, prevare u privrednom poslovanju, pranje novca i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Pripadnici SIPA-e i dalje vrše pretrese stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih osoba na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku. Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 KM i 1.884.007,40 eura, a koja su locirana na računima 19 osoba.

"Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije. Više informacija o rezultatima operativne akcije 'Profit' bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti", priopćeno je iz SIPA-e.

Podsjetimo, Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni su da su bili na čelu organizirane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam, kao i Edin Muftić, bivši direktor FIMA banke.

Kopirati
Drag cursor here to close