Zatvoren proces

DNK nalazi već šest mjeseci ne stižu u BiH

''Posljednji DNK nalaz u Institut stigao je krajem studenoga prošle godine i od tada mi nemamo ni jedan DNK nalaz''
Vijesti / Flash | 30. 04. 2018. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić

Preseljenje laboratorija za DNK analizu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz BiH u Haag skoro je pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijem razdoblju, izjavila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

''Posljednji DNK nalaz u Institut stigao je krajem studenoga prošle godine i od tada mi nemamo ni jedan DNK nalaz. Razlog tome je preseljenje laboratorija za DNK analizu ICMP-a iz Sarajeva u Haag. U idućem razdoblju očekujemo prve DNK nalaze, posebno DNK nalaze iz masovnih grobnica koje su otkrivene, a riječ je o Miljevini na području Foče, Korićanskim stijenama, tri masovne grobnice na području Vlasenice'', kazala je za Anadoliju Čengić.

Prema njezinim riječima, DNK nalazi već šest mjeseci ne stižu u Sarajevo. Razlog tome je, kako su prema riječima Čengić naveli iz ICMP-a, preseljenje laboratorija.

''Ovo je trenutačno skoro pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranije. Svakako da će se odraziti i na broj onih koji će biti ukopani na zajedničkim ukopima ove godine'', istaknula je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close