Identifikacija nestalih

ICMP - Krvni i koštani ostaci i DNK uzorci ostaju u BiH

Navodi nekih medija da će krvni i koštani ostaci i DNK uzorci biti izmješteni iz BiH nisu točni.
Vijesti / Flash | 14. 12. 2017. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja nedavni poziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da razgovara o nekim pitanjima u vezi sa tranzicijom sjedišta ICMP-a u nizozemski grad Haag i nastavku  pomoći BiH u pronalasku i identifikaciji nestalih osoba, priopćeno je na današnjoj konferenciji za medije ICMP-a u Sarajevu.

ICMP je kontinuirano obavještavao vlasti u BiH i ostale zainteresirane strane o svim svojim aktivnostima i uključivao BiH u ovaj proces, a šef programa ICMP-a za zapadni Balkan Matthew Holliday istaknuo je da preseljenje sjedišta ICMP-a neće ugroziti pružanje pomoći BiH nego će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsuvremenijoj DNK tehnologiji, koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH.

''Navodi nekih medija da će krvni i koštani ostaci i DNK uzorci biti izmješteni iz BiH nisu točni. Regionalni ured u Tuzli ostaje i tamo ćemo nastaviti čuvanje uzoraka iz regiji. Uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostaju u BiH, a novi uzorci nakon obrade u Hagu će biti vraćeni u BiH. Nastavit ćemo s pružanjem ostalih vrsta tehničke pomoći kao i do sada. Primjenjivat će iste standardne operativne procedure vezane za prikupljanje, obradu i čuvanje bioloških uzoraka kao i najviše standarde u oblasti zaštite ličnih podataka'', rekao je Holliday.

ICMP će i dalje pribavljati dobrovoljne donacije vlada kako bi nastavili pružati podršku kroz svoje programske aktivnosti u BiH. Ova organizacija do danas je pomogla BiH da pronađe i identificira više od 70 posto od 30.000 osoba nestalih u BiH nakon sukoba.

''Nadamo se da će razgovori sa Vijećem ministara i drugima unaprijediti odnos između ICMP-a i BiH. ICMP već više godina radi na rješavanju otvorenih pitanja kao što su ratifikacija Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe  te izmjenama i dopunama Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale BiH, kojim bi se definirala tehnička pomoć ICMP-a'', objašnjava Holliday.

Ističe da je 2015. godine ICMP stekao status međudržavne organizacije čiji rad se temelji na međunarodnom sporazumu, te da je prema odredbama Sporazuma ICMP-u dodijeljen globalni mandat i potvrđen status jedine međunarodne organizacije koja je zadužena isključivo za pitanja nestalih osoba.

U skladu sa Sporazumom, ICMP je također prenio mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući svoju DNK laboratoriju, iz BiH u Nizozemsku Laboratorijski sustavm ICMP-a ima za cilj unaprijediti svoje kapacitete kako bi efikasnije pomogao u identifikaciji nestalih osoba diljem svijeta, uključujući BiH.

''Pomoć ICMP-a u DNK testiranju se financira iz dobrovoljnih donacija i BiH ne snosi troškove testiranja. ICMP je od donatora osigurao sredstva kako bi BiH i dalje imala pristup ICMP-ovom sistemu DNK testiranja i nastavit će svoje napore na prikupljanju sredstava za aktivnosti u Bosni i Hercegovini'', dodaje Holliday.

lako ICMP pozdravlja poziv Vijeća ministara BiH na dalje razgovore, potrebno je naglasiti da je ICMP duže od jednog desetljeća pokušavao da osigura potpisivanje sporazuma koji bi unaprijedili već produktivnu suradnju između ICMP-a i BiH. U tom smislu, ICMP poziva BiH da pristupi međunarodnom Sporazumu o statusu i funkcijama ICMP-a. Time bi BiH postala članica ICMP-ove Konferencije država članica i pridružila se velikom broju država koje već sudjeluju u radu ICMP-a. Potpisivanje ovog sporazuma ne stvara nikakve financijske ili druge obveze za BiH.

Pored toga, kako je rečeno, više od decenije, ICMP nastoji osigurati izmjenu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH, koji bi također osnažio odnos vlasti BiH sa ICMP-om i dodatno naglasio ICMP-ovu kontinuiranu tehničku podršku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close