Konferencija

Uspješan rad ICMP-a: Od 40.000 do sada identificirano 28 000 nestalih osoba

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 14:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 28.000 pronađenih i identificiranih osoba od 40.000 nestalih – koliko ih je registrirano po okončanju rata – zemlje zapadnog Balkana su postavile novi uspješan model rješavanja pitanja nestalih osoba, rekla je danas generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

"Na zapadnom Balkanu su ostvareni izuzetni rezultati", izjavila je Bomberger. "Nakon rata je bilo teško povjerovati da je moguće pronaći i identificirati tako veliki broj nestalih. Zahvaljujući uloženom trudu, desetine tisuća članova obitelji nestalih su iza sebe ostavili agoniju nesigurnosti i bili u prilici zahtijevati svoje pravo na istinu i pravdu.

Ne smijemo, međutim, zaboraviti da još uvijek tragamo za 12.000 osoba, što znači da se aktivnosti moraju nastaviti nepromijenjenim tempom kako bismo pronašli sve nestale", kazala je ona.

Bomberger se prisutnima obratila na kraju jutarnjeg dijela prvog dana dvodnevne konferencije čiji su domaćini ICMP i Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba. ICMP podržava Regionalnu koordinaciju od njenog osnivanja 2012. godine, a učešće na ovoj konferenciji dio je aktivnosti kojim se obilježava 20. godišnjica osnivanja ICMP-a.

U uvodnom dijelu visoko rangirani politički predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije – kao i predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije (RK), Olgica Božanić i članica Upravnog odbora RK, Semina Alekić – istaknuli su značaj trajne posvećenosti predstavnika vlasti rješavanju pitanja nestalih.

Maureen Cormack, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH pohvalila je 'povijesni značaj' rada Međunarodne komisije za nestale osobe. Dodala je da je pored uloženih napora za identificiranje nestalih osoba važno i prikupljanje ključnih dokaza protiv onih koji su odgovorni za zločine, koji će omogućiti da buduće generacije znaju istinu o tome šta se dogodilo.

Lars Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH i šef Izaslanstva EU naglasio je da je posvećenost traženju nestalih zasnovana na pravdi i vladavini prava. Pozvao je Vijeće ministara BiH da izmijeni Sporazum o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH kako bi se unaprijedio rad Instituta.

Također, pozvao je vlasti da osiguraju potrebne resurse za rad Instituta za nestale osobe. Ambasador Wigemerk kazao je da podržava verifikaciju Centralne evidencije nestalih osoba, što će po njegovim riječima povećati mogućnost novih identifikacija.

Olgica Božanić, predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije naglasila je da su se prije 20 godina udruženja obitelji nestalih iz regije ujedinila i započela borbu za pravdu. 2011. godine osnovali su Regionalnu koordinaciju, koja okuplja udruženja obitelji nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Hrvatske. Dodala je da države regije ne mogu ići dalje dok se ne riješi pitanje odgovornosti. "Mir možemo graditi samo na temeljima pravde".

Semina Alekić, članica Upravnog odbora Regionalne koordinacije kazala da je obilježavanje 20. godišnjice ICMP-a najbolji pokazatelj da se agonija obitelji nestalih nastavlja i dalje. Iskazujući zahvalnost ICMP-u na uloženim naporima u procesu traženja nestalih osoba, naglasila je da su obitelji tužne, jer i nakon 21 godine od prestanka konflikta još uvijek traže nestale.

ICMP je osnovan u lipnju 1996. godine na inicijativu američkog predsjednika Clintona, kao predvodnik pokušaja da se pronađu i identificiraju osobe nestale na tlu bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close