S transparentima

Djeca migranata prosvjeduju pred granicom: 'Open borders! Human rights!'

Djeca migranata uzvikuju kod prijelaza: Otvorite nam granicu
Vijesti / Flash | 25. 10. 2018. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH policija propustila je desetak djece migranata da dođu do novinara s transparentima i sada pred njima glasno uzvikuju: 'Open borders! Human rights!'.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona BiH kaže da je situacija sigurna, što se tiče BiH strane, a u tijeku su pregovori s migrantima da ih se odveze u kampove.

'Human Rights!'

Migranti danas još nisu pokušali proboj nego su u prve redove poslali desetero djece s natpisima 'EU Open border', 'Human Rights!', a dok drže te natpise uzvikuju prema novinarima:  'Otvorite granice!' i 'Ljudska prava!', dok ostali migranti ništa ne rade. Uglavnom su u šatorima ili stoje vani i samo gledaju.


Podsjetimo, migranti koji već danima okupiraju granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac i dalje su na granici. U četvrtak je stanje bilo mirnije, ima manje migranata, a neki su u šatorima. Hrvatska policija je i dalje s ogradom na mostu, a na terenu je i desetak interventnih policajaca.

Inače, policajci su sinoć migrante su pomaknuli 150-200 metara prema unutrašnjosti na cestu gdje su i prenoćili. BiH policija je u četvrtak pojačala svoje snage. Granična policija je napravila kordon ispred samih migranata kojima se sada malo teže probiti nego jučer.

Nije bilo pokušaja prelaska tijekom noći

''U večernjim satima migranti su postali agresivniji. Gađali su bocama i kamenjem policiju Hrvatske, zbog čega su pomjereni još dublje u teritoriu BiH, dakle nekih 500 metara. Tijekom naguravanja nekoliko policajaca i migranata je ozlijeđeno, ali se radi o lakšim ozljedama'', kazala je ranije za medije glasnogovornica GPBiH Sanela Dujković, napominjući da su tijekom jučerašnjeg dana bila tri pokušaja proboja migranata, pri čemu je nekoliko migranata ali i policajaca ozlijeđeno.

''Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren, za prelazak se koristi Granični prijelaz Bogovolja. Noć je protekla mirno, policija je provela noć u pripravnosti, migranti se nalaze 150 metara od hrvatske granice. Nije bilo potrebe za nikakvim postupnjem naše policije. Tijekom noći nije bilo pokušaja prelazaka migranata koji su pod nadzorom policije BiH'', kazala je za Dnevnik.hr glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close