Dalje od GP

Policija pomjerila migrante, ima ozlijeđenih

Migranti su nezadovoljni i uzvikuju ''Border, border, granica, granica''.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 10. 2018. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojačane policijske snage intervenirale su večeras na Graničnom prijelazu Maljevac pomjerivši veću grupu migranata dalje od graničnog prijelaza. Tom prilikom ozlijeđeno je nekoliko osoba, javila je reporterka N1 televizije Aida Hadžimusić.

Na terenu je prisutno i vozilo hitne pomoći, javila je reporterka N1 televizije.


Podsjećamo, nekoliko stotina migranata provelo je danas u blzini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Migranti nezadovoljni

Migranti su nezadovoljni i uzvikuju ''Border, border, granica, granica''. Na prijelazu ih je oko 200, a zbog niskih temperatura zraka, naložili su i vatru oko koje su se grupirali.

Oni su u poslijepodnevnim satima krenuli prema Bihaću bit će vraćeni u Sarajevo, potvrđeno je za N1 u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu Maljevac u srijedu navečer je neizmjenjeno u odnosu na cijeli dan, kada je velika skupina stranih miganata pokušavala prijeći državnu granicu Hrvatske i BiH.

Na mostu i oko njega večeras je između 150 i 200 migranata, a hrvatska policija je "pripravna u svakom trenutku zaustaviti pokušaje ilegalnog prelaska hrvatske državne granice", izjavila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH Marina Mandić.

Budući da je zahladilo ilegalni migranti su postavili šatore i zapalili vatru, i ne odustaju u namjeri da ovdje opet provedu noć. Hrvatska policija je na terenu, i na mostu i duž rijeke Gline, koja je prirodna granica dviju država.

Na granici nema vodenih topova

Iz MUP-a RH su također demantirali objave na pojedinim novinskim portalima da je hrvatska policija na granicu dovela vodene topove.

Glasnogovornica Mandić istaknula je da od sinoć hrvatski vatrogasci svojim vozilima pružaju potporu policiji u smislu osvjetljavanja terena, a da su sve drugačije interpretacija netočne i zlonamjerne.

„Vatrogasno je vozilo okrenuto u pravcu Republike Hrvatske, a ne BiH i nalazi se na znatnoj udaljenosti od migranata, te nije moguća njegova uporaba kao vodenog topa“, rekla je Mandić.

Dvojica hrvatskih policajaca koji su lakše ozlijeđeni u zadržavanju proboja ilegalnih migranata preko graničnog prijelaza, zatražili su liječničku pomoć, no sada su dobro i oporavljaju se od ozljeda, dodala je.

Naime, prilikom postupanja bosansko-hercegovačke policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je izravno prema hrvatskoj policiji, koja je odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije, i dvojicu lakše ozlijedili.

Spriječit će se ilegalni prleasci

Glasnogovornica MUP-a RH Mandić istaknula je da je na GP Maljevac, uz uobičajenu graničnu policiju, „dovoljan broj policijskih službenika kako bi spriječili ilegalne ulaske na hrvatski teritorij. "U ovom trenutku naši policajci su pozicionirani na graničnoj crti“, rekla je.

Najavila je da će hrvatska javnost i sutra biti obavještavana o sigurnosnom stanju na granici.

Iz MUP-a RH je ranije večeras priopćeno da je zbog blokiranja prometa na državnoj granici od strane migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, danas od 10 sati za sav promet zatvorena cesta koja vodi preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac. Za prelazak državne granice građani mogu koristiti granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja.

Iz MUP-a ističu kako je u potpunosti netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. "S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close