Migrante vraćaju odakle su došli

Neredi na granici: Tri migranta zadobila ozljede, među njima i dijete

Pregovori idu u smjeru da se migranti vrate na lokacije odakle su došli kako ne bi bilo primjene sile.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 10. 2018. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Ozlijeđena migrantica

Tri migranta zadobila su danas lakše tjelesne ozljede u sukobu s policijom na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši, a među povrijeđenima se nalazilo i dijete od pet godina, potvrđeno je za Klix.ba u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša.

Djetetu ozlijeđene oči

"Primljena su tri pacijenta, odnosno tri migranta, koja su zadobila lakše tjelesne ozljede nanesene tupom silom. Jesu li one nastale nekim tupim predmetom ili drugačije, to se nije moglo utvrditi. Također, primili smo i jedno dijete starosti pet godina, koje je zadobilo ozljedu očiju. Pretpostavke da su da je poprskano suzavcem ili papar sprejom", kazao je za Faruk Trgić, iz Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša.

Rekao je da se navedena intervencija dogodila u 12:45 sati, kada je vozilo hitne pomoći stiglo na granični prijelaz u Maljevcu i prevezlo troje ozlijećenih u Velikoj Kladuški Dom zdravlja.

"Tu je bilo još ozlijeđenih osoba, ali se radilo o minornim ozljedama i njima su na licu mjesta pomoć pružili djelatnici Liječnika bez granica. Inače, tim Liječnika bez granica sanira neke 'sitnije' ozljede, dok ozljede nešto krupnijeg tipa preuzima tim hitne pomoći", pojasnio je Trgić.

Podsjećamo, hrvatski graničari su na dijelu mosta nedaleko od graničnog prijelaza, a koji pripada teritoriji Hrvatske, podigli ogradu kako bi spriječili ulazak u državu. Situaciju iz zraka nadgleda najmanje jedan helikopter.

Nesmetan promet preko GP Maljevac

Također, postoji namjera Granične policije BiH da preko GP Maljevac osigura nesmetan promet, za što će biti potreban dogovor s migrantima.

Izvor: Anadolija / Ilustracija

Dosad nije bilo primjene sile, a pregovori idu u smjeru da se migranti vrate na lokacije odakle su došli kako ne bi bilo primjene sile. U svakom slučaju, granični prijelaz će biti osposobljeni za promet, potvrđeno je večeras za N1 iz Granične policije BiH.

Migranti su nezadovoljni i uzvikuju ''Border, border, granica, granica''. Na prijelazu ih je oko 200, a zbog niskih temperatura zraka, naložili su i vatru oko koje su se grupirali.

Podsjećamo, migranti koji su u poslijepodnevnim satima krenuli prema Bihaću bit će vraćeni u Sarajevo, potvrđeno je za N1 u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Gotovo 250 migranata danas je vraćeno s područja Unsko-sanskog kantona nazad za Sarajevo. Usprkos zabrani ulaska, migranti su se ponovo ukrcali u lakŽeljeznica Federacije BiH koji vozi iz Sarajeva prema Bihaću.

Međutim, kako sada stvari stoje, i oni će biti vraćeni autobusima nazad u Sarajevo kao što je vraćena grupa koja je tijekom noći vozom stigla u Bihać iz Sarajeva.

Željeznice traže djelovanje nadležnih

Javno oduzeće Željeznice Federacije BiH priopćilo je da je usljed migrantske krize dovedena u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i siguran transport roba i putnika. Nastupile su materijalne i nematerijalne štete po poduzeće.   

ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sustavnog rješenja u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog prometa, kao i smjernica za dalje postupanje ŽFBiH u uslovima migrantske krize.

Foto: N1 / Migranti koji su došli vlakom



Podsjećaju da je do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog prometa na relaciji Bihać-Sarajevo došlo kada su pripadnici MUP-a USK bez najave ušli u putnički „BH voz“ i onemogućili putnicima koji su imali uredno kupljenje vozne karte da nesmetano putuju do određene destinacije koja uključuje željezničke stanice Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Bihać.

Kopirati
Drag cursor here to close