Prvostupanjska disciplinska komisija

Diana Kajmaković kriva - U sefu, u svom uredu držala dokumente s oznakom stupnja tajnosti

Tužena je odgovorna što je, znajući da se provjere navoda u tužiteljskom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih osoba iz predmeta 'Sky aplikacije' u odnosu na nju, zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa.
Vijesti / Flash | 15. 12. 2023. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), u disciplinskom postupku protiv zamjenice glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dijane Kajmaković, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tužene i izrečena disciplinska mjera: premještanje sa mjesta zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH na mjesto tužitelja Tužiteljstva BiH, piše N1.

Naime, tužena je proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovoditelja u Tužiteljstvu BiH, u sefu u svom uredu bez propisnog evidentiranja, držala dokumente s oznakom stupnja tajnosti zaprimljene u periodu od 08.11.2021. do 24.08.2022. godine, osobnim dostavljanjem tuženoj 'na ruke'', koji se odnose na predmete ''Sky aplikacija''. To je za posljedicu imalo neevidentiranje tužiteljskih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužiteljske spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od strane postupajućih tužitelja. Također je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršitelju dužnosti glavnog tužitelja.

Pribavljanje informacija

Navedenim je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. točka 23. Zakona o VSTV-u BiH ''bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva''.

Također, tužena je odgovorna što je, znajući da se provjere navoda u tužiteljskom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih osoba iz predmeta ''Sky aplikacije'' u odnosu na nju, zatražila od stručnog suradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta te je na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu pribavljanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne, čime je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 6. Zakona o VSTV-u BiH: ''korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe''.

S tim u vezi, tuženoj je, u skladu sa članom 58. stav (1) tačka f) i 59. Zakona o VSTV-u BiH te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, izrečena navedena disciplinska mjera.

Postoji mogućnost žalbe

Na odluku Prvostupanjske disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostupanjskoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH.

Napominjemo da prethodna odluka disciplinske komisije o udaljenju Dijane Kajmaković od vršenja dužnosti tužitelja Tužiteljstva BiH ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja disciplinskog postupka protiv iste.

Također bismo naveli da je u tijeku disciplinskog postupka Ured disciplinskog tužitelja (UDT) isticao činjenicu da je 26.09.2022. godine tužena, u svojstvu tužitelja Tužiteljstva BiH, Izvršnom uredbom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) uvrštena na listu Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), smatrajući da to tuženu čini dalje nedostojnom za vršenje tužiteljske dužnosti.

Međutim, na ove okolnosti, odnosno razloge koji su navedeni u Izvršnoj uredbi SAD-a, UDT nije izvodio dokaze niti dokazivao navode u ovom disciplinskom postupku, pa samim time Prvostupanjska disciplinska komisija nije mogla utvrditi činjenice koje bi bile od utjecaja za eventualno donošenje drugačije odluke od naprijed navedene.

Konačno, imajući u vidu da je u Tužiteljstvu BiH formiran predmet protiv Dijane Kajmaković, Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH poziva Tužiteljstvo BiH da postupi u okviru svojih nadležnosti u navedenom predmetu'', priopćeno je iz UDT VSTV BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close