Hoće li biti suspendovan?

Tužiteljstvo BiH istražuje direktora VSTV-a Admira Suljagića

Predsjednik VSTV-a Lagumdžija, proslijedio je Tužiteljstvu BiH informaciju sa navodima za koje se interesirate
Vijesti / Flash | 16. 10. 2023. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH istražuje direktora Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Admira Suljagića, potvrđeno je za Raport.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija uputio je dopis glavnom tužitelji Tužiteljstva BiH Milanku Kajganiću, a vezano za medijske napise o direktoru VSTV-a Admiru Suljagiću u kojima se navodi kako je navodno pogodovao osuđenicima te utjecao na imenovanja sudaca.

Ovo informaciju je potvrdio i glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

''Predsjednik VSTV-a Lagumdžija, proslijedio je Tužiteljstvu BiH informaciju sa navodima za koje se interesirate. Nakon zaprimanja, formiran je predmet i podnesak je dodijeljen u rad postupajućem tužitelju, koji će provjeriti navode iz podneska'', kazao je Grubešić za Raport.

Lagumdžija je u informaciji koju je proslijedio Tužiteljstvu, navodeći da se o Suljagiću raspravljalo na sjednici VSTV-a održanoj 27. rujna ove godine, uz napomenu kako nije donesen bilo kakav zaključak.

Predsjednik VSTV-a se poziva i na član 213. Zakona o krivičnom postupku BiH, koji tretira obavezu prijavljivanja krivičnog djela. Ovaj član navodi da su službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u BiH, javnim poduzećima i ustanovama dužna da prijave kaznena djela o kojima su obaviještena ili za koja saznaju na drugi način.

S obzirom na to da se protiv Suljagića vrši istraga i da je formiran predmet, nameće se pitanje hoće li Suljagić biti suspendiran, s obzirom na to da je državni službenik. Prema članu 58. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, u slučaju kada se pokrene postupak protiv držanog službenika, organ nadležan za postavljenje državnog službenika odmah ga suspendira u, između ostalog, slučaju da se protiv njega pokrene krivični postupak za krivično djelo počinjeno u vršenju službene dužnosti.

Formiran predmet

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za Detektor su naknadno potvrdili da su formirali predmet i dodijelili ga u rad tužitelju koji će provjeriti navode iz podneska predsjednika Vijeća.

Portal Istraga je krajem rujna objavio prepisku za koju su naveli da je autor Admir Suljagić s jednim od uhićenih u akciji “Rudnik“ Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz koje se može vidjeti pogodovanje, odnosno usluge za osobe koje su izdržavale kaznu zatvora u Orašju. Suljagić je, kako je objavio portal Istraga, posredovao u imenovanju nositelja pravosudnih funkcija.

U razgovoru za Detektor, Lagumdžija je potvrdio da je informaciju o objavama portala Istraga dostavio Državnom tužiteljstvu.

''Ako ima nešto, moja teza je da institucije sustava to trebaju ispitati i dati odgovor. Uvijek kad se dobije informacija, čak i kad bude neki članak u novinama, oni to prate i do njih dopre glas, pa se otvara predmet. To je sad na njima, ja sam svoj dio uradio'', kaže Lagumdžija.

Bez Suljegićevog komentara

Detektor nije mogao dobiti komentar Suljagića, na broj telefona Tajništva VSTV-a nitko se nije javljao.

Ranije je Biljana Simeunović podnijela ostavku na poziciju potpredsjednice VSTV-a, što je obrazložila opstrukcijama direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.

''Vezano za Tajništvo, bilo je vrlo neugodnih situacija. Moj posao je ono za što me vi ovlastite, i to piše u Zakonu, međutim, tu je postojao veliki otpor. Neću da preuzmem na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Tajništvom jer to direktor ne odobrova'', kazala je Simeunović tada kratko u obrazloženju članovima Vijeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close