Podrška javnom servisu

DHN u BiH: Bez javnog servisa ne može biti ni funkcionalne države

''Tražimo da se pronađe način deblokade računa''
Vijesti / Flash | 28. 03. 2022. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Društvo hrvatskih novinara Bosne i Hercegovine ovim putem upućuje punu potporu kolegama s Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) apelirajući na sve odgovorne u BiH na žurnu reakciju da učine sve potrebno kako bi javni servis opstao, kako se ne bi, unatoč svim prijetnjama, ugasio'', stoji u priopćenju DHN u BiH, jer kako ističu ''jasno je da bez državnog javnog servisa ne može biti ni funkcionalne države''.

Dodaju kako bi ''bez BHRT-a Bosna i Hercegovina bila jedina država u Europi koja nema javni medijski servis, a upravo je ovaj servis jedan od 14 uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa BiH za Europsku uniju''.

''Tražimo da se pronađe način deblokade računa, isplate milijunska dugovanja prema BHRT-u, ali i pronađe način za normalan rad i stabilno financiranje državne televizije''.

''S obzirom na činjenicu da bi BHRT uskoro, zbog trenutačnog stanja, mogao biti prisiljen na prestanak rada, želimo upozoriti na važnost rješavanja ovog problema. Urušavanje BHRT-a dovelo bi do potpunog raspada RTV sustava u BiH i probleme u emitiranju programa javnih RTV servisa'', dodaju.

Iz DHN u BiH apeliraju na sve institucije, odgovorne i mjerodavne na žurno djelovanje zbog sudbine više od 800 zaposlenika BHRT-a i njihovih obitelji, ali i cijele Bosne i Hercegovine koja ne može napredovati prema Europskoj uniji bez funkcionalnog javnog medijskog servisa.

''Uz sve navedeno, želimo uputiti potporu kolegama novinarima, snimateljima, montažerima, urednicima i svima drugima koji, unatoč teškoj situaciji i krizi, i dalje profesionalno izvješćuju sa svih događaja i drže opstojnost programa. Profesionalizam je uvijek bio vodilja BHRT-a i kao takav je i potreban BiH. Nadamo se kako će se naći načina za prevladavanje teškoga stanja u kojemu se našao BHRT'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close