Upitan daljnji rad

BHRT: Posljednji poziv

''Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sustavu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.
Gospodarstvo / Posao | 24. 03. 2022. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovodni odbor BHRT-a priopćenjem za javnost odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

''Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uvjetima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, ali smo, nažalost, dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv u pomoć. Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, bit će upamćeni kao suučesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja'', navode u priopćenju.

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treći tjedan, čime je onemogućeno njihovo dalje funkcioniranje i postojanje.

''Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sustavu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine. Radiotelevizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši spomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 milijuna KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima'', ističu.

Iako su, kako navode, sve relevantne razine vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Porezna uprava Federacije upoznati s ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT-a koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i s tim da svoja prava traži sudskom putem, račun BHRT-a je blokiran već treći put u zadnjih godinu dana.

''S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se dogoditi da je ovo posljednja blokada, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti. Ukoliko se to zaista dogodi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Europi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanju Europskoj uniji'', upozoravaju.

Također, napominju, kako ne mogu preuzeti odgovornost za egzistenciju zaposlenika BHRT-a koji ''zarađuju svoje nevelike plaće i osiguravaju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku''.

Pozivaju osnivača BHRT-a, ali i druge razine vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavijeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti koristiti infrastrukturu BHRT-a za obavljanje svojih redovnih poslova, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close