Javne površine

Ima li 'smisla' raditi dezinfekciju u Mostaru?

''Uopćeno govoreći, nema čvrstih dokaza da dezinfekcija javnih površina ima neki dugoročni učinak zbog vremenskih uvjeta''
Vijesti / Flash | 08. 12. 2021. u 09:40 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ožujku 2020.godine smo imali jednu, ujedno i posljednju dezinfekciju javnih površina koja je rađena na zahtjev Grada Mostara. Od tada nismo imali zahtjeve ni pozive za istu, ali zato redovito obavljamo dezinfekcije unutarnjih površina svih gradskih javnih ustanova i institucija'', kazali za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Naime, na 13 sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara vijećnik HRS-a Silvio Bubalo – kazao je kako je Grad obvezan sprovoditi dezinfekciju i deratizaciju, te ga je zanimalo kada su planirane sljedeće.

2021. bez zahtjeva za dezinfekciju

Iz Doma zdravlja su potvrdili da je urađena jedna dezinfekcija javnih površina tijekom 2020. godine i da 2021. nisu imali zahtjeve za istu.

Podsjećamo, u ožujku 2020. u Mostaru je provedena dezinfekcija javnih površina u okviru redovite dezinfekcije zbog pandemije COVID-19 bolesti.

Dezinfekciju su provele gradske službe Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Mostar i Dom zdravlja Stari Grad, Komunalne i Vatrogasne službe po naredbi Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Iz Doma zdravlja Mostar kažu i da je ''upitno koliko je dezinfekcija javnih površina uopće učinkovita''.

''Uopćeno govoreći, nema čvrstih dokaza da dezinfekcija javnih površina ima neki dugoročni učinak zbog vremenskih uvjeta pa je s toga i upitno koliko je uopće učinkovita i koliko je ima smisla raditi'', naveli su.

Dvije deratizacije godišnje

Dodaju i kako deratizacije javnih površina rade redovito svake godine.

Iz ZJZ HNŽ za Bljesak su rekli - kako se tijekom godine u cijeloj županiji urade dvije deratizacije (proljetna i jesenja).

''Posljednja deratizacija ( jesenja) u gradu Mostaru, odnosno cijeloj županiji rađena je u razdoblju od 11.10.2021. do 30.10.2021. godine. Sljedeća deratizacija je planirana na proljeće'', objasnili su iz ZJZ HNŽ.

Iz Zavoda navode i kako se deratizacija provodi suvremenim i učinkovitim sredstvima za uništavanje glodara.

Što znači DDD?

Uobičajeni pojam DDD poslova je ustvari skraćenica za tri neovisna i zasebna postupka, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Dezinfekcija znači uništavanje, usporavanje rasta i razmnožavanja patogenih i drugih mikroorganizama na površini tijela, na predmetima, materijalima, opremi ili u prostoru.

Dezinsekcija se radi zbog smanjenja populacije – najmanje do praga štetnosti, zaustavljajući rast i razmnožavanje ili potpuno uništavajući prisutnu populaciju štetnih insekata, koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovnje ili su uznemirivači ili skladišni štetnici u hrani.

Na kraju, deratizacija podrazumijeva postupke kojima se štetnim vrstama glodara sprečava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnižavanje ili se reducira njihov broj u stambenim i poslovnim prostorima i njihovoj okolini, ističu u Institutu.

Najpoznatiji i ''najzvučniji'' procesi deratizacije jesu proljetni i jesenji, kada se vrši sistemska deratizacija stambenih i poslovnih prostora. Nažalost, veliki broj tih postupaka rade nestručne, pa i neovlaštene osobe, ispod minimuma potrebnih procesa, korištenja otrova i pravilnog postavljanja, pa deratizacija i ne postigne očekivani efekt na određenom području. 

Kopirati
Drag cursor here to close