Nudi rješenje

Boška Ćavar želi spasiti djecu i životinje opasnosti deratizacije

''I štetu i strah lako je otkloniti tako što će se javne površine po kojima je posut otrov označiti vidljivim natpisima, naljepnicama ili tablama te tako što će se koristiti zaštitne kutije prilagođene glodarima'', kaže Boška Ćavar.
Vijesti / Politika | 21. 05. 2021. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preventivna deratizacija će u Mostaru biti izvršena od 24. svibnja do 3. lipnja, objavili su ovoga tjedna iz Vlade.

''Plan deratizacije ne uključuje zaštitu kućnih ljubimaca i životinja koje ne žive na ulici, kao ni djece. Rješenje nudi Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara'', poručili su iz ove stranke.

''Otrovi koji se ostavljaju kako bi eliminirali štetne glodare ustvari su štetni i za kućne ljubimce kao i za životinje koje žive na ulici. To se već dešavalo i nitko nije preuzeo odgovornost.

Također, štetni su i za ljude, a poseban strah u vezi je s djecom. Na sreću, dosad nije bilo štete kad su djeca u pitanju. I štetu i strah lako je otkloniti tako što će se javne površine po kojima je posut otrov označiti vidljivim natpisima, naljepnicama ili tablama te tako što će se koristiti zaštitne kutije prilagođene glodarima'', kaže Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara.

Njen prijedlog baziran je na pismu Igora Pintarića koji je kao građanin pismo s tim zahtjevom poslao gradskoj upravi, navode iz ove stranke.

Otovreno pismo profesora turskog jezika i književnosti Igora Pintarića

Poštovani, kao uzoran i akademski građanin grada Mostara, osoba koja dugi niz godina ima pse kao kućne ljubimce i osoba koja se dugi niz godina bori za bolji standard i odnos Grada i kantona prema sugrađankama i sugrađanima koji vole i udomljavaju napuštene životinje sa ulice, obraćam Vam se u veoma zabrinutom tonu nakon što sam iz medija saznao za planiranu „preventivnu deratizaciju“ koja će se izvršiti između 24.5. – 3.6. u gradu Mostaru.

Prva stvar koju želim naglasiti jeste da ne urgiram niti zagovaram obustavu planiranog. Deratizacija se mora izvršiti zbog općeg dobra te zdravlja građanki i građana i to je neupitno, ali se mora izvršiti u skladu sa standardima, a ne onako kao što je bio slučaj 2018. godine.

Dio koji je zabrinuo svakog vlasnika psa, svaku organizaciju za zaštitu životinja u ovom gradu, je upozorenje izdato od strane Zavoda gdje se navodi, parafraziram, da će se otrovi baciti na sve javne zelene površine gdje se nalaže građankama i građanima da obrate pozornost i da svoje kućne ljubimce drže zatvorenim.

Lista problema sa kojim se suočavamo je zaista golema:
• Prvi problem na koji nailazimo u ovoj opasci Zavoda je taj što kućne pse nije moguće držati „zatvorenima“ punih deset dana (ako računamo samo vrijeme predviđeno za deratizaciju, da ne spominjem vrijeme potrebno za potpunu razgradnju istog prirodnim putem, do momenta kada prestaje biti opasan za pse i mačke) što je jednostavno neizvedivo u praksi;

U gradu Mostaru ne postoji park za pse ili druga slična zelena površina gdje sigurno
možemo odvesti naše kućne ljubimce u tijeku ove akcije.

• Tko će preuzeti odgovornost za potencijalno trovanje uličnih pasa, koji su cijepljeni, čipirani i vakcinirani novcem poreznih obveznika;
• Što će se dogoditi sa populacijom mačaka u ovom gradu koje su ovim putem osuđuju na
masovni pomor?
• Nakon svih problema, onaj najvažniji: što se događa ako taj otrov dođe do djece koja se
svakodnevno igraju i provode vrijeme na javnim zelenim površinama?

Tko će snositi odgovornost ako se ponove ogromna trovanja kućnih ljubimaca iz 2018. godine kada je ovakva akcija prerasla u akciju „nasumičnog bacanja otrova“ te minirala životinjski svijet, dovela do trovanja i uginuća na stotine pasa i mačaka u gradu Mostaru, te, srećom, blaže trovanje kod desetaka djece?

Kako bi se minimalizirale potencijalne opasnosti, PREDLAŽEM:

Da javne površine po kojima je posut otrov budu prikladno označene vidljivim natpisima, naljepnicama ili tablama, da se koriste zaštitne kutije prilagođene glodarima, kako ne bi stradala djeca, kućni ljubimci i ulični psi/mačke, po uzoru na zemlje Zapada, te da se
poštuju i kasnije prekontroliraju sve zakonski propisane mjere deratizacije javnih površina.

Zaista se nadam da ovo pismo neće ostati „negdje po strani“, ignorirano ili ismijano te da
ćete uvidjeti stvarnu sliku problema i na istu odreagirati kako priliči visokim funkcijama koje
obnašate, a ne poput vaših prethodnika zbog kojih smo mi, obični građani, izgubili povjerenje u institucije koje imaju svrhu da nas zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close