Zakon se ne provodi

Deseci javnih dužnosnika nalaze se u sukobu interesa, i toga se ne odriču

Deseci, moguće i stotine, javnih dužnosnika nalaze se u sukobu interesa i prema postojećem stanju, zbog toga ne moraju da brinu. Od dupliranja funkcija, pogodovanja vlastitim ili bliskim privatnim firmama s javnih pozicija, do proračunskih grantova.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2022. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH Zakon se ne provodi, a u Republici Srpskoj nadležno povjerenstvo ne želi postupiti po Zakonu. To je ocjena organizacije Transparency International u kojoj navode da je s međunarodnim standardima usklađen jedino Zakon u Brčko distriktu. Uz to, riječ je o jednom od europskih prioriteta koje bi Bosna i Hercegovina trebalo ispuniti, prenosi BHRT.

Deseci, moguće i stotine, javnih dužnosnika nalaze se u sukobu interesa i prema postojećem stanju, zbog toga ne moraju da brinu. Od dupliranja funkcija, pogodovanja vlastitim ili bliskim privatnim firmama s javnih pozicija, do proračunskih grantova udruženjima na čijem su čelu javni dužnosnici.

Istovremeno, šest godina stranke na vlasti pronalaze način da kroz kompleksnu parlamentarnu proceduru odbiju usvajanje novog Zakona. Inicijatori novog zakona kažu da je postavljao više mehanizme odgovornosti i neovisno povjerenstvo čiji članovi ne bi bili iz političkih stranaka.

"Unaprijeđene su odredbe koje se tiču specifičnih situacija sukoba interesa. Proširen je krug osoba na koje se odnosi zakon i najvažnije predviđena je kontrola imovinskih kartona nositelja javnih funkcija koju mi sada nemamo", govori Ivana Korajlić, izvršna direktorica "Transparency Internationala BiH"

Različiti su izgovori, prije svih HDZ-a BiH i SNSD-a, za neprihvaćanje zakona. Od predlagača zakona, sastava povjerenstva, poštovanja njene nacionalne strukture, do tvrdnje da je zakon represivan, a ne preventivan.

"Ako ste ga pažljivo pročitali i ako poznajete pravni sustav BiH jasno vam je da je on skoro pa neprovodiv na način na koji su tamo postavljeni'', kazala je Lidija Bardara, izaslanica u Domu naroda PSBiH (HDZ BiH)

Zakon je u nekim segmentima blaži od onog koji je važio do 2013. godine i provođen je bez problema, odgovaraju iz Transparencyija.

"Kompletno urušavanje sustava sprečavanja sukoba interesa je krenulo upravo zbog toga", kazala je Korajlić

Akcenat na neispunjavanje europskog prioriteta koji su vlasti prihvatile u 14 ključnih točaka u svojoj nesvakidašnje direktnoj reakciji stavila je Američko veleposlanstvo u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close