Neizvjesnost na terenu?

Der Standard: Mađarska preuzima zapovjedništvo EUFOR-a u BiH, što to donosi

Iako predaju zapovjednu odgovornost, iz Ministarstva obrane Austrije navode da snažno stoje pri misiji EUFOR-a u BiH.
Vijesti / Flash | 28. 07. 2023. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija prvi put nakon 15 godina zapovjedno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepušta naredne godine i to Mađarskoj, objavio je austrijski list Der Standard. Prema njihovim saznanjima, novi general-major će biti Laszlo Sticz. On će naslijediti austrijskog general-bojnika Helmuta Habermayera.

Prema navodima Der Standarda, Mađarska je dobila ugovor za zapovjedništvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se, između ostalog, obvezala da će osigurati četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od siječnja 2024. godine.

Neizvjesnost na terenu

Međutim, zbog orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj, to često dovodi do neizvjesnosti na terenu, jer ljudi strahuju od političkog utjecaja iz Budimpešte, piše Der Standard te dodaje da su nedavno američki predstavnici pokušali da nagovore Italiju da umjesto Mađarske osigura svog zapovjednika EUFOR-a.

Der Standard u analizi situaciji u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a moglo doći i do neizvjesnosti zbog “orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj”, te podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

Usprkos svemu tome, država Austrija se protivi dodatnom slanju trupa u BiH.

Ipak, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović smatra da su dodatne trupe potrebne i za Der Standard je govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog aktivnosti predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, te je podcrtao važnost angažmana misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Naveo je da je “od izuzetne važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a” u zemlji i to u što kraćem roku.

Orbanova podrška Dodiku

I u analizi Der Standarda navodi se da činjenica da Mađar Sticz preuzima zapovjedništvo, koji se smatra veoma profesionalnim, nailazi na kritike jer kako pišu mađarski premijer Viktor Orban podržava “desno-populističkog secesionistu” Milorada Dodika.

Sve to izaziva zabrinutost i pozive za slanjem dodatnih trupa, no Der Standard navodi da se, usprkos mnogim procjenama stručnjaka, EU izgleda odlučila protiv povećanja trupa EUFOR-a, iako bi, prema navodima ovog lista i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt imao koristi od takvog povećanja trupa jer tada bi se njegove odluke, koje su nedavno proglašene nevažećim zakonom u Republici Srpskoj, te eventualni sudski postupak protiv Dodika mogli bolje sprovesti.

Der Standard je upit poslao i Delegaciji EU u Sarajevu no odgovorili su im da ''Delegacija ne donosi nikakve odluke u vezi s vojnim misijama''.

Ministarstvo obrane Austrije za Ser Standard tvrdi da se ''ne očekuje da će trenutna sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini imati direktne negativne efekte na misiju EUFOR Althea''.

Skeptičnost

''Daljnje povećanje broja osoblja stoga se u ovom trenutku ne čini primjerenim. Međutim, procjena rezervne operacije nije stvar nacionalnog upravljanja operacijama'', rekao je Pierre Kugelweis iz odjela za tisak austrijskog Ministarstva obrane.

''Ukupna situacija je u osnovi stabilna i sigurna, ali još uvijek krhka'', kaže Kugelweis.

S druge strane, iz ministarstva su također naveli da su unutarnjoj politički sukobi u posljednje vrijeme intenzivirani, te da je “velika je vjerojatnoća da će Dodik nastaviti svoju politiku secesije i ucjene”.

Ipak zbog mađarskog preuzimanja zapovjedništva EUFOR-a mišljenja su podijeljena i mnogi su skeptični.

List navodi da je Mađarska posljednjih godina stekla veći utjecaj u jugoistočnoj Europi, a mađarski predstavnici sada zauzimaju ključne pozicije.

Nepovjerenje

''U Bosni i Hercegovini vlada i izvjesno nepovjerenje zbog ranijeg antieuropskog, ali i u konačnici antibosanskog stava Mađarske, u kojoj su ličnosti poput Dodika i (Dragana) Čovića našle stalnu podršku u srozavanju bosanske državnosti. Međunarodne mirovne snage, bez obzira na strukturu, uvijek su podložne određenim političkim utjecajima iz zemlje iz koje dolaze'', rekao je stručnjak za sigurnost Ismet Fatih Čančar.

List podsjeća da se Mađarska oštro protivi sankcijama Dodiku na političkom nivou, iako je on već dugi niz godina pod američkim sankcijama, i iako bi sankcije EU protiv partnera Kremlja bile efikasan način da ga se zaustavi. U analizi se dodaje da je Njemačka trenutno obustavila projekte s Republikom Srpskom zbog Dodikove politike, a međunarodni donatori odgađaju financijsku pomoć.

Iako predaju zapovjednu odgovornost, iz Ministarstva obrane Austrije navode da snažno stoje pri misiji EUFOR-a u BiH.

Podsjetimo, Austrija od 2009. godine ima zapovjednu odgovornost nad misijom EUFOR-a, te je 11 general-majora bilo iz te države. Prija toga, zapovjednu odgovornost imale su Velika Britanija, Italija, Španjolska i Njemačka.

Kopirati
Drag cursor here to close