Sastanak sa Zukanom Helezom

EUFOR spreman zaštititi sigurnost u BiH

Ministar obrane BiH Zukan Helez sastao sa zamjenicima primio zapovjednika EUFOR-a generala Helmuta Habermayera i najavio više novca za Oružane snage
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak 13. ožujka 2023. godine, u nastupni je posjet primio zapovjednika Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH austrijskog general-bojnika Helmuta Habermayera.

Foto: Ministarstvo obrane / 

Tijekom sastanka sugovornici su istaknuli izvrsnu suradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om. Ministar Helez je naglasio značaj pomoći koju Europska unija svojim donacijama te EUFOR svojim aktivnostima, pružaju na jačanju sposobnosti OS BiH, ali i zaštiti cjelokupnog sigurnosnog okružja u BiH. U tome su mu se u svojem obraćanju pridužili i zamjenici Goganović i Galić, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Ministar Helez je najavio generalu Habermayeru da bi Vijeće ministara BiH uskoro trebalo izglasati proračun za ovu godinu te izrazio očekivanja da će se finacijska izdvajanja za OS BiH, nakon duže vremena, povećati. Također je konstatirao da su, nakog jedne godine pauze, u Misiju obuke EU u Srednjoafričku Republiku nedavno upućena tri pripadnika OS BiH.

Foto: Ministarstvo obrane BiH / Tijekom sastanka sugovornici su istaknuli izvrsnu suradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om.

''Suradnja sa institucijama EU zasigurno pokazuje velike benifite za resor obrane BiH'', rekao je Helez. ''Također nam je značajna i spremnost EUFOR-a da zaštiti sigurnost u našoj zemlji. U ime institucija obrane BiH želim naglasiti da ostajemo predani ispunjavanju ciljeva na našem euroatlantskom putu''.

Zapovjednik EUFOR-a general Habermayer se zahvalio ministru Helezu na razmijenjenim informacijama, te naglasio da će EUFOR nastaviti s pružanjem potpore OS BiH u procesu obuke, kao i jačanju sposobnosti EUFOR-a na zaštiti sigurnog okružja u BiH.

Sastanku su nazočili i pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, vojni pomoćnik zapovjednika EUFOR-a pukovnik Donald Burke i politički savjetnik veleposlanik Gabor Andras Horvath te šefovi ureda ministra obrane BiH i njegovih zamjenika, Salko Beba, Danijela Bilić i Slaviša Stjepanović.

Foto: Ministarstvo obrane / Ministar Helez je najavio generalu Habermayeru da bi Vijeće ministara BiH uskoro trebalo izglasati proračun za ovu godinu te izrazio očekivanja da će se finacijska izdvajanja za OS BiH, nakon duže vremena, povećati.
Kopirati
Drag cursor here to close