Pogrešno deložirani i nemoćni protiv sustava

Obitelj Čevra u borbi s pogrešnom deložacijom: Naložili im da izbace stvari iz svog stana

Predmetni stan je zapečaćen 28.10. 2020. shodno zapisniku komisije HNŽ Ministarstva građenja i prostornog uređenja.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2023. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Amira Čevra u Ulici Gojka Vukovića, koju deložiraju iz pogrešnog stana, pred današnju deložaciju, dobila je obavijest da će njihov stan biti odpečaćen kako bi uklonili stvari iz stana.

''Ovim putem vas obavještavamo da će Komsiija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K Mostar, nadležna za izvršenje deložacije dana 27.04. 2023. godine u 10.00 sati.  Vi ste dužni osigurati radnike, kamion za prijevoz stvari i svu ostalu potrebnu logistiku da biste stan oslobodili stvari. U slučaju da ne postupite po danoj uputi, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K Mostar će pristupiti izvršenju deložacije/iseljenja i za sve nastale troškove teretiti izvršenika u naslovnoj upravnoj stvari'', navodi se u obavijesti koju je obitelj dobila. 

Nitko od nadležnih službi danas se nije pojavio na deložaciji.

Podsjetimo, već dva puta je najavljena i odgođena deložacija obitelji Čevra, čiji je stan zapečaćen i naložena deložacija iako je Vrhovni sud Federacije BiH zaključio kako se radi o deložiranju iz pogrešnog stana.

I za danas je zakazana deložacija obitelji Čevra, odnosno iseljenje iz stana koji se nalazi na adresi Donja mahala, faza 2, m3, lamela 8 i broj stana 6/3, te predaje ključeva stana punomoćniku podnositeljice zastupnika Radojke Savić koja je zastupana po Adonisi Đuliman iz Mostara.

Predmetni stan je zapečaćen 28.10. 2020. shodno zapisniku komisije HNŽ Ministarstva građenja i prostornog uređenja. 

''Od dana pečaćenja tog stana do danas dogodilo se nekoliko važnih stvari koje je Ministarstvo građenja na čelu sa svojim Hasandedić Suadom zanemarilo, a radi se o presudi Vrhovnog suda BiH od 14.7. 2022. koje je donijelo presudu u kojoj se presuda županijskog suda u Mostaru preinačava i rješava da se osporeno rješenje poništava i predmet vraća na ponovno rješavanje. To ponovno rješavanje je u tijeku jer je Ministarstvo građenja donijelo identičnu odluku koja je ranije poništena i odbilo žalbu Čevre. Protiv tog rješenja podnesena je tužba i pokrenut upravni spor Županijskog suda u Mostaru koji je u tijeku. U tom sporu još uvijek nije zakazana javna rasprava koja je zatražena od strane tužitelja niti se rješava po tužbi, a bitno je napomenuti da taj spor vodi ista sutkinja koja je ranije donijela odluku koju je ukinuo Vrhovni sud FBiH, a radi se o Filipović Erni'', naveo je odvjetnik. 

Foto: Bljesak.info / Odvjetnik

''U sudskom postupku sudski vještaci Mirna Trčalo i Azra Čeranić u predmetu Općinskog suda Mostar utvrđuju da stan koji je predmet ovog izvršenja, a kojeg je obitelj Čevra kupila po građevinskim oznakama nije stan koji je identičan stanu koji se dodjeljuje Savić Vasi jer se radi o stanu koji se nalazi u lameli broj 9, označen je kao stan broj 11 i nalazi se na međukatu između drugog i trećeg kata. Dakle, po tim oznakama ne postoji podudarnost ova dva stana i to je i bez ova dva vještačenja bilo poznato ministru Hasandediću jer je ranije u postupku izvršenja ovog rješenja Ministarstvo građenja donosilo rješenja kojima odbija zahtjev za izvršenje jer utvrđuje da stan ne postoji. Obzirom da je jasno da nije riječ o istom stanju te da predmetni stan ne postoji, odnosno da ne postoji stan kojeg podnositelj zahtjeva potraživa, te se ne može udovoljiti zahtjevu istog", naveo je Sultanić. 

Odvjetnik Sultanić također je potvrdio da je pokrenut kazneni postupak protiv ministra Suada Hasandedića i odgovornih osoba u Ministarstvu prostornog uređenja zbog zloupotrebe položaja ovlaštenja i po njemu nadležno tužiteljstvo postupa.

Iz Ministarstva su na to rekli: ''Bosna i Hercegovina je demokratsko društvo koje pruža svim svojim građanima mogućnost da podnose prijave, podneske i sl., pa tako ni stranke u ovom postupku nisu izuzetak''. 

Kopirati
Drag cursor here to close