Kaos

Deložacija u Mostaru: Ministarstvo tvrdi da je sve čisto iako je pisalo da ''predmetni stan ne postoji…''

Odvjetnik obitelji Čevra, Suad Sultanić, rekao je kako je ministar, pod pritiskom kaznene prijave koju je protiv njega podnijela Đuliman Adonisa, punomoćnik obitelji Savić, donosi rješenje koje je doneseno u postupku izvršenja upravnog akta.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2023. u 13:56 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Bosna i Hercegovina je demokratsko društvo koje pruža svim svojim građanima mogućnost da podnose prijave, podneske i sl., pa tako ni stranke u ovom postupku nisu izuzetak'', prokomentiralo je Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ na upit kako ministar Suad Hasandedić komentira dvostruke prijave za nesavjestan rad u službi.

Naime, ministra je za nesavjestan radu u službi  prijavio odvjetnik obitelji Čevra, obitelji kojoj je naložena deložacija iz stana koji ne odgovara stanu kojeg potražuje obitelj Savić.

Svjestan da to nije stan

Odvjetnik obitelji Čevra, Suad Sultanić, rekao je kako je ministar, pod pritiskom kaznene prijave koju je protiv njega podnijela Đuliman Adonisa, punomoćnik obitelji Savić, donosi rješenje koje je doneseno u postupku izvršenja upravnog akta.

''Problem je što on i pored saznanja da je svjestan da to nije taj stan poistovjećuje Čevrin stan sa stanom koji je naveden u dodjeli Savić Vasi i pored toga donosi ovo sporno rješenje koji je predmet spora pred sudom u Mostaru'', naveo je Sultanić.

No, na upit portala Bljesak.info iz Ministarstva tvrde kako je sve po zakonu.

''Tijekom cjelokupnog postupka nije došlo do povrede zakonskih propisa kako od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, tako ni od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja Sarajevo – kao drugostupanjskog organa za rješavanje po žalbama protiv rješenja Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, tako ni od strane Županijskog suda Mostar, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine te Ustavnog suda BiH koji su također sudjelovali u rješavanju naslovne upravne stvari'', navodi Ministarstvo.

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ navodi kako je rješenjem o dodijeli stana Aluminija Mostar stan dodijeljen osobi S. V. dodijeljen je predmetni stan.

Žalba i Vrhovni sud

''Temeljem navedenog rješenja Aluminija Mostar Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK donosi rješenje od 26.6.2007.godine kojim se S. V. imenuje za nositelja stanarskog prava na stanu koji je predmet deložacije'', navodi ministarstvo

No, Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu obitelji Čevra dok smo u posjedu dopisa ministarstva iz 2010. godine koje navodi da nije riječ o istom stanu.

''Navedeno rješenje potvrđeno je rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja Sarajevo od 4.9.2007. godine kao i Presudom Županijskog suda Mostar od 12.12.2007. godine. Rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja  HNK od 26.6.2007. godine doneseno je temeljem članka 46.b st.3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo kojim je propisano da osobe kojima je do 6. prosinca 2000. godine rješenjem dodijeljen stan u izgradnji, stan u postupku eksproprijacije, odnosno stan za koji nije izvršen tehnički prijem, imaju pravo na zaključenje ugovora o korištenju stana u skladu s odredbama Zakona o stambenim odnosima i pravo da podnesu zahtjev za kupnju stana u roku od tri mjeseca od dana zaključenja ugovora'', navedeno je iz ministarstva koje potvrđuje da su se pripadnici policije na predmetnoj adresi uvjerili u kupoprodajni ugovor od stana zaključen između D.D. „Vranica“ Sarajevo, građevinska operativa Mostar i A. Č. od 14.12.2001. godine.

''Temeljem dobivenih podataka Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK je dana 27.5.2019. godine donijelo rješenje kojim se utvrđuje da A. Č. i drugi bespravno koriste predmetni stan, na koje je A. Č. izjavio žalbu a koja je odbijena rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja Sarajevo od 23.9.2019. godine kao neosnovana'', navodi ministarstvo i dodaje kako je navedeno rješenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja potvrđeno je Presudom Kantonalnog suda u Mostaru.

Pritisak

Ministarstvo navodi i kako je 2021. godine Općinski sud u Mostaru donio Rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja kojom se obustavlja iseljenje obitelji Čevra.

''Dana 22.12.2021. godine Općinski sud Mostar donosi presudu o vlasništvu nad predmetnim stanom, kojom odbija tužbeni zahtjev tužitelja A. Č. protiv tužene R. S. iz Mostara, da ga se utvrdi za vlasnika predmetnog stana. Dana 14.09.2022. godine Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNK  dostavljena je Presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 14.7.2022. godine a kojom se zahtjev A.Č. za vanredno preispitivanje sudske odluke, preinačava i rješava da se tužba uvažava, osporeno rješenje tuženog Federalnog ministarstva prostornog uređenja Sarajevo od 23.9.2019. godine poništava i predmet vraća na ponovno odlučivanje navedenom organu a ne naslovnom organu. Rješavajući po navedenoj presudi Vrhovnog suda Federacije BiH od 14.7.2022. godine Federalno Ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo donosi rješenje od 28.9.2022. godine kojim odbija žalbu Č. A. izjavljenu na rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ od 27.5.2019. godine, kao neosnovanu i na snazi ostavlja navedeno rješenje Ministarstva građenje i prostornog uređenja HNŽ'', navodi Ministarstvo.

No, odvjetnik navodi kako posjeduje ''dopis kojim ministar Hasandedić obavještava ministarstvo građenja da u predmetnoj stvari izvršenje rješenja nije moguće jer ni adresa stana ne postoji kao ni stan koji je ranije dodijeljen podnositelju žalbe'' te da je sve uradio pod pritiskom prve kaznene prijave.

 

Kopirati
Drag cursor here to close