Čestitka

Danas je Dan vatrogasaca

Vijesti / Flash | 04. 05. 2021. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke uputila je čestitke vatrogascima.

''Vaša hrabrost i požrtvovnost u obavljanju ove nadasve humane profesije ulijeva sigurnost svima nama stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke jer znamo da ćete nam pomoći u svim situacijama pritom riskirajući vlastito zdravlje i živote kako bi nas zaštitili. Također upućujemo čestitku svim vatrogascima i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u opremi, obuci i gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija'', navodi se u čestitci.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. - 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, 4. svibnja 304. godine bačen je u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata, navedeno je u priopćenju Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close