Flashover

Hercegovački vatrogasci vježbaju gašenje požara uz pomoć simulatora

U utorak je u Konjicu počeo dvodnevni trening za pripadnike profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Jablanice, Bileće, Nevesinja i Konjica.
Gospodarstvo / Posao | 28. 04. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Konjic.ba / Vatrogasci na obuci

U okviru projekta „Upravljanje rizikom od požara u Bosni i Hercegovini“, koji je podržala Vlade Republike Češke, a provodi UNDP, u utorak je u Konjicu počeo dvodnevni trening za pripadnike profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Jablanice, Bileće, Nevesinja i Konjica.

Riječ o teoretskoj i praktičnoj obuci za gašenje požara u zatvorenom prostoru uz pomoć simulatora flashover, koja će biti provedena na području općine Konjic, na specijalno uređenom poligonu u mjestu Borci.

Redovne edukacije i obuke

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić prilikom otvaranja dvodnevne edukacije je kazao:

"Izuzetna mi je čast obratiti Vam se ovom prilikom i poželjeti Vam dobrodošlicu i uspješan rad. Općina Konjic je posvećena aktivnostima modernizacije Profesionalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite uopće, s ciljem brzog odgovora u slučaju potrebe za reakcijom na terenu, kako bi se spasili životi i imovina građana, kao i prirodne vrijednosti.

Redovne edukacije i obuke, kao i zanavljanje opreme, su garant da spremno dočekujete sve izazove i pravovremeno odgovorite na sve postavljene zadatke. Iz tog razloga želim Vam uspješan rad, uz nadu da ćete usvojeno znanje i vještine primjenjivati na pravi način i biti uspješni u svojoj misiji", kazao je načelnik Ćatić, naglašavajući kako će Općina Konjic i dalje biti dio pozitivnih priča i projekata, koji Konjic i Konjičane smještaju na ljestvicu uspješnih sredina u našoj zemlji.

Dvodnevni trening za vatrogasce iz Hercegovine u Konjicu U okviru projekta „Upravljanje rizikom od požara u Bosni i...

Objavljuje Općina KonjicUtorak, 27. travnja 2021.

Aida Reš voditeljica projekata za smanjenje rizika od katastrofa u UNDP-u kazala je ovom prilikom kako je praktična obuka za vatrogasce jako bitna, te da se ovim aktivnostima pravi snažan korak naprijed u procesu zaštite od požara u BiH, navodi Općina Konjic.

Nabavljena vatrogasna oprema

"U proteklom razdoblju u okviru projekta, koji je u završnoj fazi, uspjeli smo da nabavimo vatrogasnu opremu za ove četiri općine, organiziramo treninge za vatrogasce i provodimo kampanju za podizanje svijesti za smanjenje rizika od požara za građanstvo", naglasila je voditeljica projekta.

Kako su kazali ovom prilikom vatrogasci iz Konjica, Bileće, Nevesinja i Jablanice i do sada su surađivali, ali ove aktivnosti u kojima će zajednički savladati potrebne profesionalne vještine, suradnju će u značajnoj mjeri pospješiti i intenzivirati, a sama obuka osnažiti ih za nove zadatke.

Kopirati
Drag cursor here to close