Praznik

Dan neovisnosti: Ne mogu se dogovoriti ni da se ne dogovore

Vijesti / Flash | 13. 12. 2016. u 14:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo se danas nije odredila o zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz zahtjeva zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH, nego je izjašnjavanje odgodila za sljedeću sjednicu.

Klin i ploča

Član Povjerenstva Momčilo Novaković iz NDP-a izjavio je Srni da danas, u nastavku 38. sjednice ovog povjerenstva, nije prihvaćen zaključak članova iz Republike Srpske Aleksandre Pandurević iz SDS-a, Lazara Prodanovića iz SNSD-a i njega, te jednog člana iz Federacije BiH Borjane Krišto iz HDZ-a da se utvrdi da je zahtjev u skladu s Ustavom BiH i predviđenim procedurama, predložen od ustavnog predlagača i da to bude dostavljeno Ustavnom sudu BiH.

"Naš prijedlog je bio da se ne izjašnjavamo o meritumu, nego da se samo ograničimo na činjenicu da je ovlašteni predlagač predložio i da će odluku donijeti Ustavni sud BiH", naglasio je Novaković.

Prema njegovim riječima, nije prihvaćen ni prijedlog Šefika Džaferovića iz SDA da se odbije zahtjev zastupnika iz Narodne skupštine Republike Srpske i da se konstatira da je 1. ožujka praznik u skladu s Ustavom BiH, jer su protiv toga bili članovi Povjerenstva iz Srpske.

"Nije prihvaćen nijedan od ponuđenih prijedloga. Nismo imali nikakvo rješenje jer se nismo mogli dogovoriti ni oko toga da se ne dogovorimo", rekao je Novaković i dodao da je na kraju prihvaćen prijedlog Senada Šepića iz SDA da se o ovomo Komisija izjasni na narednoj sjednici.

Napuštanje sjednice

Srna podsjeća da su Pandurević i Prodanović 30. studenog napustili sjednicu Povjerenstva nakon ''pokušaja bošnjačkih članova da bude donesena odluka da je neosnovan zahtjev zastupnika u Narodnoj skupštini Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

Pandurević je tada izjavila novinarima da su predsjedatelj Povjerenstva Damir Arnaut iz SBB-a i drugi bošnjački članovi tražili da bude donesena odluka da je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske neosnovan.

"Napustili smo sjednicu, jer Arnaut uporno zloupotrebljava svoju poziciju i pokušava napraviti praksu da Povjerenstvo donese zaključak kakav nikad nije donijela kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH da se izjasnimo o određenim apelacijama. Naš stav je bio da mi ne trebamo ulaziti u meritum", istakla je Pandurević.

Prodanović je tada rekao kako je do sada princip bio da se glasuje da je apelacija podnesena u skladu s Ustavom BiH i od ovlaštenog predlagača.

"Ovaj put, takva situacija nije bila. Glasovalo se o prijedlogu bošnjačkih članova Povjerenstva da je zakon o proglašenju 1. ožujka 'danom nezavisnosti BiH' u skladu s Ustavom BiH i to nije prošlo. Jedan od članova Povjerenstva tražio je da se ponovo izjašnjavamo i mi smo napustili sjednicu. Ukoliko nema nijednog glasa iz Republike Srpske, ovako formuliran zaključak neće otići Ustavnom sudu BiH", pojasnio je Prodanović.

Polovičan praznik

Prema njegovom mišljenju, uvlačenje Ustavnopravnog povjerenstva u ovakve situacije nije dobra poruka za BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je 17. studenog mišljenje koje će biti dostavljeno Ustavnom sudu BiH o zahtjevu zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka "danom nezavisnosti BiH", u kojem se navode činjenice tko je i kada donio navedeni zakon.

Zastupnici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su 11. listopada apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti BiH.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je tada da 1. ožujka ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

"Taj datum donesen je bez predstavnika srpskog naroda. Prvi ožujka isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi Ožujka se slavi samo u jednom dijelu BiH", istakao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close