Preporuka

Tegeltija Istražnoj komisiji: Koristiti manje članke kvazinovinara

"Ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a'', kazao je.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2020. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preporučio bih članovima tog tijela da, kada već imaju u svom nazivu izraz istražna, kao izvor informacija o tome šta je rečeno, a što nije, manje koriste članke kvazinovinara, a više službena priopćenja institucija, u ovom slučaju VSTV-a BiH, kazao je za N1 predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija.

VSTV Bosne i Hercegovine oglasilo se 19. lipnja priopćenjem u kojem su poručili Privremenoj istražnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama da izlazi iz okvira nadležnosti. Kako tvrde u VSTV-u, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa nije predviđen i dopušten propisima u BiH.

Ne postoji izjava

Iz VSTV-a podsjećaju na zaključke koje su donijeli na sjednici održanoj 18. srpnja prošle godine u kojima je poručeno "da članovi VSTV-a BiH, te suci i tužitelji BiH ni na koji način neće sudjelovati u radu ove istražne komisije Zastupničkog doma PSBiH".

Povodom priopćenja VSTV-a oglasilo se i veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje je na svom službenom Twitter profilu upozorila VSTV BiH da bi trebalo znati da je "sustav kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva".

Nakon optužbi da Tegeltija "od sudaca i tužitelja traži da ne surađuju s istražnom komisijom Državnog parlamenta", uslijedila je reakcija prvog čovjeka VSTV-a. U izjavi za N1 odbacio je takve navode.

"Ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a. Postoje službeni zaključci VSTV-a kao institucije koji su doneseni 18. srpnja 2019. koji su onako kako su doneseni proslijeđeni predsjednicima sudova i glavnim tužiteljima i priopćeni javnosti, bez ikakvih dodatka Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a", kazao je Tegeltija, te dodao:

"Ti zaključci od 18. srpnja 2019 godine su na jučerašnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno potvrđeni u cjelosti s tim da je VSTV na njih dodao dva zaključka kojima razjašnjava pitanje postupanja u vezi sa traženim podacima te dao odgovor na pitanje predstavljaju li ti zaključci apsolutnu zabranu pojavljivanja, te za suce i tužitelje koji se samostalno odluče odazvati na poziv Privremen istražne komisije postavio ograničenja u pogledu sadržaja njihovih iskaza".

Zabrana

Kako je Tegeltija zaključio u svojoj reakciji, svi stavovi VSTV-a u pogledu Privremene istražne komsije, izraženi u zaključcima od 18. srpnja 2019. godine, u cjelosti su potvrđeni i ostali su na snazi u istovjetnom obliku uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama.

Osuđena izjava predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća
Na sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, obavljena je rasprava o pritiscima na nositelje pravosudnih funkcija. Nakon rasprave, Komisija je osudilo izjavu predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH od 19. lipnja 2020. godine, kojom se nositeljima pravosudnih funkcija nalaže da ne surađuju sa Privremenom istražnom komisijom.

Izraženo je zadovoljstvo zaključcima VSTV-a od 24. lipnja 2020. godine, koji su u suprotnosti sa tom izjavom, te kojim se navedena zabrana otklanja.

Privremena istražna komisija je podsjetila da načelo provjera i ravnoteža predstavlja sami temelj slobodnog i demokratskog društva, te da instruiranje službenika pravosudnog sektora da ne surađuju sa parlamentarnom komisijom podriva i odgovornost i nezavisnost pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close