Tko odlazi?

Čitluk: Predizborno šaketanje brojkama

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski savez HKDU – HRAST upozorava javnost na sve veći problem odlaska mladih i cijelih obitelji sa prostora općine Čitluk samo nekoliko danas nakon što je načelnik te općine, Ivo Jerkić izjavio kako je Čitluk općina koja među rijetkima u Bosni i Hercegovini bilježi porast broja stanovništva.

No, HRAST tvrdi kako se danas događa egzodus cjelokupnih obitelji koji se vjerojatno neće nikada vratiti.

''Uzroci egzodusa svima su već općepoznati, ali ih ne škodi još jednom javno imenovati. To su loša ekonomska situacija, teško zapošljavanje mladog obrazovanog kadra te potpuna nebriga općinskih institucija za stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta. Odnos aktualne općinske vlasti koja kao prioritet uzima stranačku pripadnost a ne kompetencije uvelike doprinosi ovakvom stanju općeg egzodusa'', navodi HRAST i dodaje kako je ''evidentno iz nedavnog medijskog istupa načelnika općine Čitluk da općinske vlasti ne vladaju ovom materijom te svjesno ili nesvjesno obmanjuju javnost izjavama da mladi uopće ne napuštaju općinu Čitluk''.

HRAST tvrdi kako su sigurni da svatko s ovog područja tko ovo čita poznaje barem nekoliko osoba koje su napustile rodnu grudu.

''Prema određenim informacijama u prošloj godini Brotnjo je napustilo nešto više od 1000 osoba (sa tendencijom daljnjeg povećanja) što bi sve istinske Hrvate i katolike trebalo natjerati da se dobro zamisle (a ne javno vrijeđati inteligenciju žitelja Brotnja istupima o ružičastoj situaciji)'', navodi HRAST i dodaje kako ''nije dobro uljepšavati stanje i predstavljati općinu kao sređenu sredinu u kojoj su gotovo svi zaposleni i koju nitko ne napušta a svjedoci smo suprotnih trendova''.
Naime, Jerkić je prije nekoliko dana boravio kod predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonke Milasa te mu tom prilikom rekao kako ta općina bilježi pozitivne trendove.

"Općina se može pohvaliti velikim brojem zaposlenih", rekao je Jerkić i dodao da je početkom 2016. godine u općini bilo zaposleno čak 6112 osoba te dodao kako mladi ljudi iz Brotnja, za razliku od drugih dijelova Bosne i Hercegovine, ne odlaze i ne napuštaju svoj kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close