Isplata 1080 KM

Četvrtak 29. prosinca u 12 sati novi prosvjed u Mostaru

Prosvjed će se održati iz razloga što se Vlada HNŽ oglušila na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2022. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponovni prosvjed zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji održat će se u četvrtak 29. prosinca s početkom u 12 sati, potvrđeno je za Bljesak.info. Prosvjedna šetnja počinje u 11.30 sa Španjolskog trga, a završava ispred Zgrade Vlade HNŽ u 12 sati.

Prosvjed će se održati iz razloga što se Vlada HNŽ oglušila na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM. Zdravstveni radnici u ovoj županiji već su prošli tjedan izašli pred Vladu HNŽ s istim zahtjevom i pozvali premijera Nevenka Hercega da sazove hitan sastanak s poslodavcima suosnivačima i donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć.

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć. No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar.

U među vremenu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani. Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode kako je Vlada HNŽ-a izdvojila dodatna višemilijunska sredstva za zdravstvene ustanove u HNŽ-u te dodaju kako odgovornost za financiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači - gradovi i općine.

I Nevenko Herceg premijer Vlade HNŽ-a ranije je za medije istaknuo da je rebalansom Financijskoga plana ZZO-a, predviđeno dodatnih 13 milijuna KM za zdravstvene ustanove, te je javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNŽ-u da ih tih sredstava, ukupno 16 milijuna KM, omoguće isplatu potpore i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

Kopirati
Drag cursor here to close