Vatrogasci i vrtići u štrajku

Prosvjedi ispred Gradske vijećnice: Grad ima i zaslužujemo pomoć!

Više je razloga za današnje prosvjede, od nezadovoljstva odnosom poslodavca prema vatrogascima, neisplaćivanju i visini najavljene jednokratne pomoći, do pregovora sa saindikatom koji broji manje članova.
Gospodarstvo / Posao | 27. 12. 2022. u 08:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas točno u podne mostarski vatrogasci, vrtići i ostali gradski službenici i namještenici organiziraju prosvjede ispred vijećnice Grada Mostara nezadovoljni ekonomskom situacijom i odnosom te komunikacijom poslodavca.

''Obavještavamo članstvo našeg Sindikata i javnost da će se predviđeni mirni prosvjedni skup u organizaciji Sindikat Vatrogasaca Grada Mostara planiran za dan 27.12.2022 godine u 12.00 sati na platou gradske Vijećnice Grada Mostara, održati u skladu s našim ranijim odlukama iz razloga koji su najavljeni. Pozivamo naše članstvo kao i sve uposlenike Grada Mostara da prisustvuju istom'', napisali su sindikati Vatrogasaca na Facebooku.

''Mostarske gradske vlasti odluke o isplati jednokratne pomoći po Uredbi Vlade donijeli su na svoju ruku i ne uvažavaju predstavnike sindikata vatrogasaca, na što su već više puta upozoravani, ali iz grada nitko nije reagirao', kazao je Marinko Petrić.

Reprezentativnost sindikata

Sindikati prosvjeduju i kako kaže, zbog toga što se ne poštiva to da se obavještava reprezentativni sindikat koji zastupa više od 200 radnika, nego se pregovara sa sindikatom od stotinjak članova, koji je u dobrim odnosima s vladajućim strukturama i zastupa šefove odjela, te nema namjeru prosvjedovati,  jer kako kaže Petrić je njima dobro.

 
Sindikat vatrogasaca tvrdi da Grad ima dovoljno novca koji im se može isplatiti te koji definitivno zaslužuju, a posebno su diskriminirani u odnosu na zaposlenike Federacije BiH i županije jer su oni dobili po 1.080 KM.

Sindikat tvrdi i da je odluka od 400 KM donesena bez konzultacija i objašnjenja.

''I tu su nešto smuljali, kao da je neka nagrada zaposlenicima, a ne jednokratna pomoć. Tako da smo se morali odlučiti da štrajkamo", kaže predsjednik sindikata mostarskih vatrogasaca.

Inače, isplata pomoći od 400 KM je već krenula. 

Unatoč pokušajima iz sindikata gradskih uposlenika nismo uspjeli dobiti komentar o ovome štrajku, ali doznajemo kako je vodstvo tog sindikata zadovoljno odlukom o kojoj se ni Grad još nije očitovao.

No, postoje članovi sindikata koji su nezadovoljni ovom odlukom i možda s epriklčjuče vatrogascima i tetama iz vrtića
 

Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika

Također, zdravstveni djelatnici iz županije održali su prošli tjedan prosvjede ispred Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, Vlada HNŽ-a nije ih uračunala u odluku o dodjeli jednokratnih pomoći.

Inače, premijer županije Nevenko Herceg kao i Ministarstvo zdravstva oglasili su se govoreći da zdravstveni radnici prosvjeduju opravdano, ali da oni nisu adresa na kojoj treba tražiti novac, već da se jave osnivačima i poslodavcima kojima je Vlada uplatila velike svote novca.

No Sindikati tvrde da je upravo Vlada ta koja može donijeti naredbu i odluku, ili uplatiti namjenska sredstva za pomoć, što Vlada nije uradila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close