Nema brige

Čavkarica: Pobijen veliki broj Bošnjaka, a nitko ne govori o tome

Vijesti / Flash | 11. 08. 2013. u 07:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kulturnom centru 'Kralj Fahd' u Mostaru održana je tibina pod nazivom "Od Čavkarice do istine".

Tribina je posvećena jami Čavkarica, u koju su pripadnici srpskih paravojnih formacija, sredinom kolovoza 1941. godine, nakon iživljavanja i monstruoznih zločina, bacile nekoliko stotina Bošnjaka, civila - djece, žena i staraca, sa područja Bileće, Plana i Dabrice.

Na početku skupa, prikazan je kratki dokumentarni film, u kojem je prikazana 93-godišnja Hadžera Ćatović - Bijedić, koja je jedina preživjela taj zločin i koja je 72 dana provela u stotinjak metara dubokoj, prirodnoj jami.

O ovome su prisutnima govorili prof.dr. Smail Čekić, koji je izlagao o temi "Čavkarica, elementi genocida nad Bošnjacima istočne Hercegovine", te prof. dr. Šemso Tucaković, koji je imao izlaganje pod naslovom "Kontinuitet istrebljenja ili progona muslimana istočne Hercegovine od Berlinskog kongresa do danas".

Prof. Čekić je naveo da je Čavkarica jedna od najvećih masovnih grobnica Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, te da je to samo jedan u nizu teških zločina koje su vojne formacije pod zapovjedništvom Draže Mihajlovića, tadašnjeg "zapovjednika jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini", počinile nad Bošnjacima u istočnoj Bosni, istočnoj Hercegovini, Sandžaku i drugim područjima BiH.

"U razdoblju od lipnja 1941. godine, do kraja siječnja 1942. godine, ubijeno je na desetine tisuć Bošnjaka", naveo je prof. Čekić, ističući kako je na ljeto 1941. godine u istočnoj Hercegovini izvršen genocid nad tim narodom.

Prof.dr. Šemso Tucaković, koji i sam - kako je rekao - vodi porijeklo iz istočne Hercegovine, postavio je pitanje: "Kakav smo mi narod?", ističući da se tek danas, 72 godine nakon zločina, rasvjetljava ono što se dogodilo u Čavkarici i drugim mjestima širom BiH.

Naveo je da je, na osnovu prikupljenih podataka iz izvorne dokumentacije, koristeći metode kojima su se koristili srpski i hrvatski povjesničari, samo na području Podrinja u Drugom svjetskom ratu masakrirano oko 100.000 Bošnjaka od strane snaga Draže Mihajlovića.

Prof. Tucaković je iznio i činjenicu da se ne zna točan broj ubijenih civila, bačenih u jamu Čavkarica, te da se procjene kreću da je tu stradalo između 300 i 700 osoba. Štoviše, rekao je, ni na koji način to mjesto stradanja Bošnjaka nije obilježeno, a do sada o takvim stvarima bošnjački znanstveni radnici gotovo da nisu ni istraživali niti slova napisali, te nije objavljen nijedan znanstveni rad.

Tijekom večeri, na skupu su još govorili prof.dr. Ibrahim Kajan, koji je izlagao o temi "Upotreba i zloupotreba kulture u ratovima", zatim prof.dr. Adnan Velagić o temi "Četnički pokret na području istočne Hercegovine tokom II svjetskog rata", prof. Enes Ratkušić o temi "Uticaj Čavkarice na migraciona kretanja Bošnjaka iz istočne Hercegovine", Tahir Pervan - književnik i publicist o temi "Čavkarica: šutnja, javni govor, njeno evociranje i pisana riječ".

Kopirati
Drag cursor here to close