Ministar unutarnjih poslova FBiH

Čampara: Mogu se dogoditi incidenti u BiH

''Mogu se dogoditi incidenti koji bi donijeli određene probleme. Sutra se najavljuje, navodno dolazak u Višegradu, nekih četničkih udruženja i sve su to stvari koje mogu dovesti do eskalacije.''
Vijesti / Flash | 09. 03. 2022. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH govorio je za N1 o sigurnosnoj situaciji u zemlji, pojačanim snagama EUFOR-a, optužbama od Zorana Čegara, ali i drugim aktualnim temama.

''Mogu se dogoditi incidenti u BiH''

Istaknuo je za N1 da BiH prije svega ima sve formalno pravne uvjete za ulazak u NATO. Dotaknuo se i teme oko ubrzanog ulaska BiH u EU.

''Prije svega, mi smo europska država. Imamo i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju gdje smo rekli da ćemo slijediti politiku EU. Mislim da je BiH spremna za euroatlanske integracije i za svakog građanina u BiH bez obzira u kojem entitetu živi, nacionalnost i vjeru. Mislim da je to najbolji način za građane da žive u Europi. Ne vidim razlog zašto, barem za početak, ne bismo mogli dobiti kandidatski status u EU'', rekao je Čampara.

Govoreći o snagama EUFOR-a koje su došle u BiH, kazao je da ne vidi da itko treba da se uzbudi zbog toga, jer situacija sigurnosna je poljuljana u cijelom svijetu.

''Nitko nije imun na situaciju u Ukrajini. S obzirom da mi imamo stalne političke nesuglasice, naravno da je poljuljana na neki način i u BiH. Mogu se dogoditi incidenti koji bi donijeli određene probleme. Sutra se najavljuje, navodno dolazak u Višegradu, nekih četničkih udruženja i sve su to stvari koje mogu dovesti do eskalacije. Moramo uložiti dodatne napore da uvjerimo ljude da ovdje neće doći do sukoba i mi radimo na tome'', kazao je.

''Čegara sankcionirati''

O snimku koji je star dvije godine, a koji se skoro pojavio u javnost, gdje maskirana osobe daje novac da se ubije član Predsjedništva BiH Milorada Dodika je rekao da ''možemo pretpostavljati je li to neka neslana šala'' ali, kako je kazao, ''policijske agencije moraju to sve provjeriti, bez obzira o kome se radi.''

Zoran Čegar, zamjenik zapovjednika Specijalne jedinice FUP-a ga je ranije optužio da stoji iza napada koji se skoro dogodio na njega, od šamaranja na parkingu do pucanja na njegovu kuću.

''Nije to prvi put da on ima insinuacije prema nekima koji obnašaju dužnosti. Tako se on isto ponašao prema direktorima FUP-a Zlatku Miletiću, Draganu Lukaču i drugim ljudima. To su obične patološke laži. Reagirao sam na njegovo šamaranje momka koji radi na parkingu. Smatram da je to nedolično ponašanje i da nema smisla. Stavio sam se u ulogu oca tog momka. Možete misliti da netko šamara momka dok drži ruke u džepovima, bez ikakvog razloga. I da to radi policajac koji nosi uniformu. To se mora sankcionirati. Na kraju krajeva, MUP je poduzeo određene radnje, poslao je izvještaj o počinjenju izvršenog kaznenog djela. Tužiteljstvo sada to radi i takvim ljudima nije mjesto u policiji'', naveo je Čampara.

Rekao je i da koliko on zna ''MUP KS je izlazio na mjesto događaja i utvrdio da nije bilo nikakvog pucanja i čahura ispred Čegarove kuće.''

Kopirati
Drag cursor here to close