Pravila, pravila

Inspekcija upozorava Mostarce na radno vrijeme

Gospodarstvo / Posao | 13. 04. 2022. u 13:34

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo sve poslovne subjekte koji na području Grada Mostara obavljaju djelatnosti da svoje radno vrijeme usklade s važećim propisima'', objavila je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara.



Kako je navedeno, Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara vrši pripreme za implementaciju Odluke o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara(„Službeni glasnik Grada Mostara“ broj 04/22).

''Posljednjih dana suočeni smo sa brojnim pitanjima poslodavaca koja se odnose na aspekt primjene Odluke, posebno u dijelu utvrđivanja neradnog dana. S tim u vezi, obavještavamo sve poslovne subjekte koji podliježu ograničenjima propisanim članom 5., članom 8. i članom 9. Odluke, a koji su izabrali neki drugi dan u sedmici kao neradni a ne nedjelju, da su dužni obratiti se Zahtjevom Službi za inspekcijske poslove, za donošenje Rješenja kojim će im se odobriti drugi dan kao neradni. Obavijest o radnom vremenu, koja će sadržavati podatke i o neradnom danu svi poslovni subjekti dužni su vidno istaknuti na ulaznim vratima objekta ili na neki drugi prikladan način'', navedeno je.

Uputili su informaciju tržnim centrima kao i poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti u sklopu istih, ''da je mjerodavno radno vrijeme ono koje utvrdi tržni centar, te su ga se dužni pridržavati subjekti koji posluju u sklopu istoga''.

''Obzirom da nije bilo upita koji se odnose na neradne dane državnih praznika, to zaključujemo da oko ovog pitanja nema nejasnoća. Stoga, upozoravamo poslovne subjekte, na koje se odnosi ovo ograničenje, da već za predstojeći prvomajski državni praznik neće moći raditi u dane 1. i 2. svibnja 2022.'', navedeno je.

Podsjetili su kako se zaprijećene kazne, za neodređivanje radnog vremena shodno Odluci, kreću u rasponu 1000 KM-3000 KM za pravne osobe, 500 KM - 1000 KM za odgovorna lica u pravnim osobama, te za fizičke osobe 200 KM - 500 KM.

''Za prekršaj neisticanja radnog vremena i nepridržavanja utvrđenog radnog vremena, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini, zaprijećena kazna pravnim osobama kreće se u rasponu 2000 KM 10000 KM, odgovornim licima u pravnim osobama 500 KM - 1500 KM, te fizičkim osobama-trgovcima 500 KM - 1200 KM'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close