Afera Faktura

Brešić o krivotvorenim računima: Nisam izlazio u javnost s ovim iako smo bili svjesni da smo otkrili veliku aferu

Naglasio je da je riječ o pokušaju malverzacija s Federalnim poticajim,a ne sa županijskim koje isplaćuje Vlada HBŽ.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2022. u 19:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sto su u utorak policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Livnu izveli operativno-taktičku akciju "Faktura" na području općina Tomislavgrad i Kupres te tom prilikom lišili slobode tri osobe, oglasio se bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivica Brešić koji je kazao da je istragu o krivotvorenim računima pokrenuta na temelju prijave tada njegovog Ministarstva.

 "Nakon dvije godine od kad smo prijavili sumnju u ispravnost fiskalnih računa prilikom obrade podataka za federalne poticaje došlo je do prvih uhićenja", istaknuo je Brešić.

On napominje da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ 2020. godine, u vrijeme kad je on bio ministar, provjerom dokumentacije prilikom obrade koju rade za Federalno ministarstvo utvrdilo da su pojedini fiskalni računi koje su spomenuti obrti predali kao dokaz o kupovini sjemena sumnjivi.

"Hitno smo te račune poslali na provjeru Upravi za indirektno oporezivanje po uputama od strane Federalnog ministarstva", ustvrdio Brešić.

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje potvrdila njihove sumnje, po njegovim riječima, oni su se dalje obratili Federalnoj upravi policije, dok su iz njegovog ministarstva izvijestili Federalno ministarstvo koje isplaćuje poticaje i odbili zahtjeve za poticaje svima koji su imali sporne račune.

Naglasio je da je riječ o pokušaju malverzacija s Federalnim poticajim,a ne sa županijskim koje isplaćuje Vlada HBŽ.

"Skoro dvije godine nisam izlazio u javnost s ovim informacijama iako smo bili svjesni da smo slučajno otkrili veliku aferu. Čekao sam da policija odradi svoj posao. Naglašavam još jednom da je cijela istraga pokrenuta na temelju ispravne reakcije djelatnika ministarstva koji provjeravaju dokumente za Federalno ministarstvo i moje osobno jer smo slučaj odmah prijavili nadležnim institucijama", naveo je Brešić.

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije su u operativno-taktičkoj akciji  "Faktura" uhitili dvije osobe iz Tomislavgrada i jednu iz Kupresa jer se sumnjiče da su u određenom vremenskom razdoblju uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzročena šteta u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 128.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close