Novalić i drugi

Afera 'Respiratori': Verbalno se sukobili Pašić i Vidović; Pitajte to u Haagu

Tužiteljstvo je zanimala izjava o usklađenosti koju proizvođačima van EU izdaje u ovom slučaju Tuf Reindald.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 04. 2022. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, svoje svjedočenje završio je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić. Tužiteljstvo je zanimala izjava o usklađenosti koju proizvođačima van EU izdaje u ovom slučaju Tuf Reindald.

Proizvođač treba da ima oznaku EC, izjava o usklađenosti nakon koje može da na pločice ugrađuje oznaku CE i krene sa prodajom proizvoda u zemlje EU. Ovu izjavu proizvođač čuva kao dokaz da je proizvod, u ovom slučaju respirator, dobio dozvolu za izvoz. Tužiteljstvo tvrdi da se ovdje radi o certifikatu kvaliteta proizvoda, ali se ne govori o njegovoj namjeni.

Namjena, tvrdi Tužiteljstvo nije za intenzivnu njegu, dok je Džemić rekao kako je u dopisu na engleskom Emergency room, pretraživanjem na internetu utvrdio da se radi o intenzivnoj njezi.

Obrana je predočila kao dokaz dopis proizvođača, gdje stoji da je proizvođač iz Kine dobio izjavu o usklađenosti za ventilatore, među kojima je i ACM-812-A. Tužiteljstvo stoji pri tvrdnji da sporni respiratori ne mogu da se koriste u odjeljenjima intenzivne njege, te da se mogu koristiti isključivo u kolima hitne pomoći, prilikom transporta pacijenta.

Iznošenjem materijalnih dokaza, obrana je predočila i tekstove sa određenih portala u kojima se navodi i namjera, a kasnije i realizacija proizvodnje prvog bh. respiratora, koji je, kako kažu, poslije i verificiran u Velikoj Britaniji, apostrofirajući na to da je šikaniran od strane javnosti zbog tih najava.

Tijekom iznošenja dokaza došlo je i do verbalnog sukoba tužitelja Džermina Pašića i odvjetnice prvooptuženog Fadila Novalića Vasvije Vidović, gdje je je Vidović konstatirala kako joj Pašić prijeti kaznenom prijavom zbog njene ranije konstatacije kako je Pašić nenadležno postupao upadom u UKCS. Kaže da to nije nešto što priliči državnom tužitelju, koji je kaže Vidović tijekom današnjeg ročišta rekao ''pitajte to u Haagu'', što je zaprepastilo.

Suđenje se nastavlja sljedeće srijede, kada će obrana izvesti vještaka medicinske struke, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close