Okvir za napredak

Bošnjački političari zadovoljni odlukom Srbije

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 17:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas za Fenu da je Odluka vlasti Republike Srbije da ne podrže entitet RS u namjeri da održi protiuustavni i antidaytonski referendum, odgovoran potez i znak dobre volje i zrelosti politike Beograda u kritičnom trenutku.

Odluka Srbije, okvir za napredak

''Uvjeren sam da očuvanje poretka uspostavljenog Daytonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realnu osnovu za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak'', rekao je Izetbegović.

Više o porukama iz Srbije pročitajte u tekstu: Nikolić i Vučić nisu podržali referendum o Danu RS

Komentirajući konstataciju da Srbija ipak nije ni zaustavila Milorada Dodika u namjeri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obvezu podržavati implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno suprotstavljati se antidaytonskim aktivnostima, ali izostanak snažnijeg pritiska srbijanskog vrha na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez, jer vlastima RS-a na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom očigledno žele prepustiti punu odgovornost za odluke i postupke, i za sve što iz tih odluka i postupaka može proizići.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Republika Srbija kao slijednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisala Daytonski mirovni sporazum, dužna štititi i podržavati sporazum i da svojim djelovanjem, ne miješajući se u unutrašnje stvari BiH, uklanja antidaytonske aktivnosti.

''Današnja odluka čelnih ljudi Republike Srbije da ne podržavaju održavanje referenduma 25. rujna u entitetu RS je put u tom smjeru, ali ipak nedovoljan. Nužno je da Vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje'', priopćeno je iz SDA.

Daytonski sporazum važniji od RS-a

SDA ponovo poziva međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obaveze iz Daytonskog mirovnog sporazuma i odluku o referendumu stavi izvan snage.

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je izjava nakon današnjeg sastanka rukovodstva Srbije sa srpskim dužnosnicima u RS-u i BiH jedan značajan korak k stabilizaciji prilika u regiji, ali, kako je naveo, nedovoljan da svi zajedno konačno riješimo pitanje referenduma u RS-u.

''Bilo je za očekivati da će vlasti u Srbiji snažnije stanu u zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma i da će snažnije zatražiti od predstavnika Srba u BiH da odustanu od ove antidaytonske aktivnosti. Međutim i ovo je jako važno'', rekao je Salkić, dodajući kako je to dobra poruka i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH da oni trebaju snažnije stati u zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, imajući u vidu da su i zemlje supotpisnice tog dokumenta, Srbija i Hrvatska, jasno kazale da su protiv referenduma kao, naveo je, antidaytonskog čina.

''Sada je na potezu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma i stavi točku na čitav ovaj proces kako bismo se mogli vratiti normalnom životu i vratiti se stupnju suradnje koju smo postigli u proteklom razdoblju'', naglasio je entitetski potpredsjednik.

Poruka Dodiku

Vrlo je važno, ukazao je, da institucije BiH još snažnije i odlučnije krenu u obavljanje zakonom

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović smatra da je sastanak najviših dužnosnika Republike Srbije i RS-a u Beogradu rezultirao porukom Miloradu Dodiku da odustane od referenduma o Danu Republike.

Iako stav Srbije nije iskazan na potpuno eksplicitan način, Ahmetović je siguran da je ova susjedna zemlja procijenila da je odustajanje od referenduma u ovom trenutku od interesa za Srbiju, "a Milorad Dodik nikako da shvati da je to od interesa i za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju".

Komentirajući upit u vezi s implikacijama i epilogom sastanka u Beogradu, Ahmetović je Feni kazao da je ono što je od interesa za BiH, istovremeno i od interesa za RS, s obzirom na to da narušavanje daytonskog Ustava BiH može imati direktne posljedice/implikacije na taj bh. entitet.

Tko će shvatiti koga?

''Nadam se da će političko vodstvo iz Banja Luke shvatiti poruku cijele Europe, Sjedinjenih Američkih Država, pa i Srbije i da će odustati od antidaytonskog i antiustavnog djelovanja unutar BiH'', navodi Ahmetović.

Inače, lideri iz RS-a nakon sastanka su rekli da neće odustati od namjere da obrane Dan RS-a, te da će nastaviti aktivnosti u nadi da će Sarajevo shvatiti  da je Srbima stalo do 9. siječnja.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu pružili podršku održavanju najavljenog referenduma u RS-u, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u tom entitetu.

Upravni odbor PIC-a pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. siječnju, te poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.Rusija se pak nije složila sa zajedničkim tekstom PIC-a jer se, kako kaže ruski Veleposlanik Petar Ivancov, u dokumentu samo prijeti i osuđuje.

Kopirati
Drag cursor here to close