Nema napretka u pregovorima

Borrell: I Srbija i Kosovo postavljali preduvjete neprihvatljive drugoj strani

Borrell je rekao kako je uspostava zajednica sa srpskom većinom velika prepreka za normalizaciju odnosa.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2023. u 09:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova nije bio moguć jer je i jedna i druga strana postavljala preduvjete koji su bili neprihvatljivi drugoj strani, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

''Nažalost, dogovor nije bio moguć zbog preduvjeta koje svaka strana postavljala, a koji su bili neprihvatljivi za drugu stranu'', rekao je u četvrtak navečer Borrell, prenosi Hina.

Uspostava zajednica sa srpskom većinom - velika prepreka

Vučić i Kurti u četvrtak su u Bruxellesu na marginama samita EU-a satima odvojeno razgovorali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom i Giorgiom Meloni te s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurmosnu politiku Josepom Borrellom i posebni izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Borrell je rekao kako je uspostava zajednica sa srpskom većinom velika prepreka za normalizaciju odnosa.

''Kako bismo pomogli dvjema stranama da postignu dogovor, mi smo im, svi zajedno, predložili europski, ozbiljan i uravnotežene prijedlog za uspostavu zajednice općina sa srpskom većinom i inzistirali da iskoriste tu prigodu, što bi bio veliko poboljšanje u procesu normalizacije i za izbjegavanje incidenata'', rekao je Borrell.

Dodao je kako će EU nastaviti inzistirati na nastavku dijalogu o normalizaciji, koja je jedini put da bi obje strane mogle napredovati na europsokm putu.

Kosovski premijer Albin Kurti izrazio je u četvrtak u Bruxellesu spremnost da potpiše sporazum o putu prema normalizaciji i njegov aneks o provedbi i tvrdi da srbijanski predsjednik Aleksnadra Vučić to odbio.

''Republika Kosovo je prihvatila temeljni sporazum koji je Europska unija predložila 27. veljače 2023. i aneks o njegovoj provedbi od 18. ožujka 2023. u Ohridu'', objavio je Kurti u priopćenju koji nakon niza razgovora koji su trajali cijelo popodne nije davao izjave.

Vučić je u četvrtak nakon niza sastanaka izjavio novinarima kako nije točno da je odbio potpisati jer o tome i nije bilo riječi.

Nije pitanje potpisa, nego provedbe

''To su trikovi prištinskih vlasti, koji puštaju u svoje medije da je Vučić odbio, a bit je u tome da nije pitanje potpisa nego provedbe onoga što je nekada potpisano i u međuvremenu dogovoreno'', rekao je Vučić.

Dodao je da da na tim sastancima nije bilo riječi o bilo kakvom potpisivanju, nego o provedbi onoga što je ranije potpisano, među ostalim sporazuma o formiranju zajednica općina sa srpskom većinom iz 2013. koji još nije proveden.

''Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno kazala kako želi da se provedu svi sporazumi, od onoga o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom iz 2013. do onih koji su postignuti kasnije u Bruxellesu i Ohridu'', rekao je Vučić.

Vučić je pritom dodao da je uvijek isticao da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni neovisnost Kosova, ali da je spremna provesti sve ono što je dogovoreno. Rekao je da je i najnoviji europski prijedlog statuta zajednice općina sa srpkom većinom predstavlja dobru osnovu za nastavak rada u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close