Drugi dan sastanka

Situacija na Kosovu na dnevnom redu sastanka ministara obrane NATO-a

Glavna tema prvog dana ministarskog sastanka je bila nastavak podrške Ukrajini u obrani od Rusije, a danas bi se trebalo razgovarati i o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, odnosno Kosovu
Vijesti / Flash | 12. 10. 2023. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Briselu se danas održava drugi dan sastanka ministara obrane NATO-a na kojem će se razgovarati o pitanjima povećanja obrane i odvraćanja te o najnovijim događanjima na Bliskom Istoku, javlja Anadolija.

Planirano je da prvo bude održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara obrane, a na kraju dana će biti upriličena konferencija za novinare na kojoj će se obratiti generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Glavna tema prvog dana ministarskog sastanka je bila nastavak podrške Ukrajini u obrani od Rusije, a danas bi se trebalo razgovarati i o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, odnosno Kosovu.

Sastanak je okupio predstavnike iz oko 50 država, koji su potvrdili svoju posvećenost i podršku Ukrajini te razgovarali o sveobuhvatnoj vojnoj pomoći za rješavanje trenutnih obrambenih potreba Ukrajine i dugoročnih prioriteta.

Dešavanja na Bliskom Istoku 

Ministar nacionalne obrane Kanade Bill Blair prije sastanka osudio je napade palestinskog pokreta Hamasa na Izrael.

"Osuđujem brutalno nasilje Hamasa nad civilima koje ni u kojem slučaju nije prihvatljivo. Također tražimo oslobađanje svih talaca. Izrael ima pravo da se brani u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Blair.

Istaknuo je da će danas ponovo jedna od tema razgovora biti rat Rusije i Ukrajine.

"Razgovarat ćemo o ruskom ratu protiv Ukrajine. Kanada je jučer najavila 25 milijuna dolara pomoći u zimskoj opremi za Ukrajinu. Nastavit ćemo naravno da pružamo podršku i pomoć Ukrajini", naglasio je kanadski ministar.

Dodao je da će ministri država NATO-a danas razgovarati i o situaciji na Kosovu.

Brojni izazovi 

Na sastanku u Briselu 30 ministara obrane država članica NATO-a razgovaraju o brojnim izazovima s kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je održan sastanak Kontakt grupe za obranu Ukrajine, a sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem je pružena konkretna podrška Kijevu u obrani od Rusije.

Dvodnevni sastanak ministara obrane NATO-a na poziv alijanse prati i novinarska ekipa agencije Anadolija iz Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close