Istup pred Vijećem sigurnosti

Brnabić: Na Kosovu svjedočimo etničkom čišćenju Srba

"Duboko je uznemirujuće, žalosno, ali i sramotno, da Kosovo ostaje, prema izvješćima UN, teritorija s najmanje povratnika od svih postkonfliktnih područja u cijelom ovom našem ludom svijeetu".
Vijesti / Politika | 24. 10. 2023. u 09:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedjeljak je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku rekla da vlasti u Prištini sistematski rade na stvaranju nepodnošljivih životnih uvjeta Srba na Kosovu kako bi ih primorale na iseljavanje.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj se raspravlja o novom, šestomjesečnom izvješću generalnog tajnika UN Antonia Guterresa o radu Misije UN na Kosovu Brnabić je rekla da je na Kosovu "sveobuhvatno političko, pravno, institucionalno i fizičko nasilje nad Srbima".

"Da budemo potpuno jasni, ono čemu svjedočimo je kampanja tihog etničkog čišćenja", kazala je Brnabić, prenosi Beta.

Tri ključne poruke

Navela je da se "kampanja sistematskog i rasprostranjenog nasilja nad Srbima i svjesnog stvaranja nepodnošljivih uvjeta za njihov život "sastoji od postepenog, ali trajnog uskraćivanja osnovnih prava, napada pripadnika oružanih formacija, fizičkih napada na Srbe i njihovu imovinu i lažnih optužnica".

Brnabić je kazala i da se "na osnovu brojnih primjera u proteklih 12 do 18 mjeseci vidi da dužnosnici u Prištini imaju tri ključne poruke" za Srbe i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i za međunarodnu zajednicu.

"Prva poruka je da oni Srbi koji su otišli posle 1999. godine ili tijekom etničkog čišćenja 2004. godine, ne treba da se vraćaju. Duboko je uznemirujuće, žalosno, ali i sramotno, da Kosovo ostaje, prema izvješćima UN, teritorija s najmanje povratnika od svih postkonfliktnih područja u cijelom ovom našem ludom svijetu", kazala je Brnabić.

Zaplijena imovine

Navela je da se na Kosovo vratilo manje od dva posto raseljenih i dodala da to "nije slučajno".

"Ako se pokušaju vratiti, obično vide da im je neko nezakonito zaplijenio privatnu imovinu. Oni, zatim, idu kod vlasti da prijave uzurpaciju i traže pomoć, nadajući se pravdi i pravičnosti. U većini slučajeva, umjesto da dobiju pomoć, oni budu uhićeni i završe u zatvoru", kazala je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla da je to "jasna poruka" dužnosnika u Prištini raseljenim Srbima "da se ne vraćaju" i da "nisu dobrodošli".

Po njenim rečima, "druga poruka" Srbima na Kosovu je da oni koji su ostali, treba da odu.

Istraga u tijeku

Brnabić je rekla i da je kriza na Kosovu "tragično, ali predvidivo eskalirala" 24. rujna, kada je došlo do sukoba grupe naoružanih Srba i kosovske policije u selu Banjska na sjeveru Kosova.

"Istrage su u tijeku kako bi se rasvijetlile sve nejasnoće u vezi sa ovim događajima, uključujući način na koji su dvojica od trojice poginulih Srba izgubila živote. To je izgleda bilo hladnokrvno pogubljenje, pošto su se oni predali. Odgovorno tvrdim da ni Beograd, ni sigurnosne strukture Srbije nisu imale nikakve veze s ovim događajem i spremni smo da međunarodnoj zajednici pružimo sve informacije i dokaze koji su danas dostupni", kazala je.

Dodala je da su događaji u Banjskoj "logična posljedica vladavine straha i terora koju je Priština odlučila da sprovede, usprkos jasnim zahtjevima međunarodne zajednice za deeskalaciju".

Brnabić je rekla da bi misija KFOR, predvođena NATO-om, trebalo da privremeno poduzme "punu odgovornost za sigurnost" na sjeveru Kosova, u skladu s mandatom prema Rezoluciji 1244 VS UN, i dodala da bi UN za Kosovo mogao da ima "značajnu ulogu" u tom procesu.

"Dijalog je jedini način da se riješe problemi Kosova. Pozivamo da novi lokalni izbori na sjeveru Kosova budu održani što prije, kao dio napora za deeskalaciju", zaključila je Ana Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close