Borovac

'BiH ima stabilan bezvizni režim'

Borovac je rekla kako je bezvizni režim u BiH stabilan s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina uspostavila efikasan, funkcionalan i održiv sistem prihvata i reintegracije bh. državljana koji se u našu zemlju vraćaju po osnovu potpisanih sporazuma
Vijesti / Flash | 26. 06. 2019. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je u Neumu, u okviru završnog okruglog stola o temi "Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji", rekla kako je bezvizni režim u BiH stabilan s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina uspostavila efikasan, funkcionalan i održiv sistem prihvata i reintegracije bh. državljana koji se u našu zemlju vraćaju po osnovu potpisanih sporazuma o readmisiji sa zemljama Europske unije. 

Time je, kako je navedeno, Bosna i Hercegovina odgovorno pristupila realizaciji preuzetih obaveza po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, naročito u kontekstu osiguravanja ponovnog prihvata naših građana koji su prekršili evropske migracijske propise. 

Borovac je tom prilikom istaknula kako je kroz Projekat "Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji" koji je Ministarstvo provelo s entitetskim nadležnim institucijama i Brčko distriktom te s 21 lokalnom zajednicom, urađena Strategija za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcijskom planu za period 2019.-2022. godina. 

''Nova Strategija i Akcijski plan osiguravaju da se povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji omogući dalja reintegracija u lokalnim zajednicama kroz stambenu i finansijsku podršku, kao i svaki drugi vid pomoći. Realizujući ovu obavezu u BiH je uspostavljen jak i održiv sistem koordinacije i odgovornosti nadležnih institucija od državnog do lokalnog nivoa, s uređenim pravnim i finansijskim okvirom '', rekla je Borovac. 

 O ostvarenom napretku Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti dovoljno govori činjenica da je prije nekoliko godina pojam readmisije bio nepoznanica, naročito na lokalnoj razini gdje uopće nisu postojali kapaciteti za prihvat i smještaj readmisiranih osoba, a danas je u Bosni i Hercegovini na raspolaganju Readmisijski centar Salakovac kod Mostara, kao i 45 obnovljenih i opremljenih stanova u 21 lokalnoj zajednici. 

Realizaciju ovog projekta financirala je Vlada Švicarske Konfederacije i nevladina organizacija CRS. 

Na današnjem skupu sudjelovali su i predstavnici Ministarstva sigurnosti te lokalnih zajednica uključenih u ovaj proces, kao i domaće i međunarodne nevladine organizacije koje se bave pitanjima readmisiranih osoba, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close