Idemo dalje

Bijela kuća produžila izvanredno stanje na Balkanu: Spremaju li se imena za nove crne liste?

U svom priopćenju Amerikanci su govorili o prijetnjama po SAD-a a spomenuli su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 21. 06. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je tijekom noći objavila priopćenje za javnost u kojem je navedeno da će produžiti izvanredno stanje za Zapadni Balkan čija prva verzija je potpisana još davne 2001. godine.

U svom priopćenju Amerikanci su govorili o prijetnjama po SAD-a a spomenuli su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Dana 26. lipnja 2001. godine, izvršnom naredbom 13219, predsjednik je proglasio izvanredno stanje na Zapadnom Balkanu u skladu sa Međunarodnim zakonom o ekonomskim ovlastima u izvanrednim situacijama (50 U.S.C. 1701 et seq.) kako bi se suočio s neobičnom i izvanrednom prijetnjom nacionalnom sigurnosnu i vanjsku politiku Sjedinjenih Država koja se sastoji od radnji osoba koje su uključene u, ili pomažu, sponzoriraju ili podržavaju, (i) ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Sjeverna Makedonija) i drugdje u regiji Zapadnog Balkana, ili (ii) djela koja ometaju implementaciju Daytonskog sporazuma u Bosni ili Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na Kosovu od 10. lipnja 1999. godine.

Predsjednik je naknadno izmijenio tu naredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. svibnja 2003. godine, kako bi se poduzeli dodatni koraci u vezi s određenim radnjama koje ometaju implementaciju, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. koji se odnosi na Makedoniju (koja je sada Republika Severna Makedonija).

Vanredno stanje

Dana 8. lipnja 2021. godine potpisao sam Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen obujam izvanrednog stanja na nacionalnom nivou objavljenom u Izvršnoj naredbi 13219, s izmjenama i dopunama, utvrđujući da je situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan), u protekla dva desetljeća, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjenu korupciju unutar različitih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koče napredak prema efektivnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država.

Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak k efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju se predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država.

Iz tog razloga, nacionalna izvanredna situacija proglašena Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304, a čiji je obim proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi nakon 26. lipnja2023. Stoga, u skladu s članom 202(d) Nacionalnog zakona o izvanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), nastavljam na godinu dana nacionalnu izvanrednu situaciju proglašenu izvršnom naredbom 13219 u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Ovo obavještenje će biti objavljeno u Saveznom registru i proslijeđeno Kongresu, navedeno je.

Pismo Blinkenu

Podsjećamo, potpredsjednik Povjerenstva za vrijednonosne papire Federacije Bosne i Hercegovine Matej Živković, nakon radne posjete Washingtonu, uputio je otvoreno pismo državnom tajniku SAD-a Antonyju Blinkenu u kojem traži američku podršku za promjenu zakonskog okvira Povjerenstva koje je, kako se u dopisu navodi, u trenutnom stanju podložena malverzacijama, nezakonitim radnjama, i korupciji.

Živković se u pismu zahvalio Blinkenu osobno i vladi SAD na uvrštavanju na crnu listu brojnih pojedinaca iz Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u aktivnosti razdora, destabilizacije i korupcije, piše Fokus.ba Vodeća sila široke korupcije i dva pokušaja ubojstva ''Nadam se da će OFAC lista biti proširena, obzirom da su još mnogi pojedinci u Bosni i Hercegovini uključeni u koruptivne djelatnosti. Sitni, uski i mali interesi grupa/pojedinaca zaštićenih od strane političkih elita su vodeća sila široke korupcije i najveći izazov s kojim se suočavamo'' – naveo je Živković

Kopirati
Drag cursor here to close