Otvoreni Balkan

Senat SAD priprema novi zakon o zapadnom Balkanu

Prema Nacrtu zakona koji je u proceduri u Senatu, prošlog mjeseca je prebačen Odboru za vanjske poslove Senata, odakle će biti upućen u dalju proceduru.
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2023. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan", koju su započeli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, ući će u zakon koji se nalazi u pripremi Kongresa SAD, a koji će obavezati Vladu te zemlje u njenom budućem postupanju u regiji, prenose Nezavisne novine.

Prema Nacrtu zakona koji je u proceduri u Senatu, prošlog mjeseca je prebačen Odboru za vanjske poslove Senata, odakle će biti upućen u dalju proceduru.

Zakon, pod nazivom Zakon o prosperitetu i demokraciji na zapadnom Balkanu, predviđa, između ostalog, pomoć vladama regije, nevladinim organizacijama i medijima kako bi se, kako ističu, borili protiv ruskog i kineskog utjecaja u ovim zemljama i za privlačenje regije Zapadu.

"Nastavljamo podršku sveobuhvatnom cilju inicijative 'Otvoreni Balkan' pod uvjetom da ona ostane otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana i bude usklađena s ciljevima i standardima koje je postavila EU za pristupanje ovom bloku", navodi se u tekstu zakona.

Naglašeno je da je smanjivanje ovisnosti regije o prirodnom plinu iz Rusije u nacionalnom interesu SAD, a da je prevelika ovisnost o fosilnim gorivima štetna za životnu sredinu i zdravlje ljudi, a da ujedno sprečava ekonomski rast u cijeloj regiji.

Što se tiče BiH, naglašeno je da je nastavak misije EUFOR-a u nacionalnom sigurnosnom interesu SAD, a NATO i EU su pozvani da redefiniraju mandat ove misije u BiH, što je posebno zanimljiva formulacija.

"Ohrabrujemo NATO i EU da ponovo razmotre mandat i pristup misije u BiH kako bi osigurali proaktivnu ulogu u stvaranju sigurnog okruženja, posebno u oblasti odbrane", naglašeno je.

Osim toga, u zakonu se traži da SAD iskoriste svoj utjecaj u NATO-u da se pripremi i podrži međunarodna vojna sila koja bi nastavila održavanje sigurnog okruženja, ako Rusija blokira reautorizovanje misije EUFOR-a u studenom.

Kopirati
Drag cursor here to close