Nove napetosti

Vučić traži da se spriječi novi rat na Balkanu

Vučić je pak izjavio da nijedan vojnik Vojske Srbije, ni policajac nisu prešli administrativnu liniju prilikom uhićenja trojice pripadnika policije Kosova.
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2023. u 10:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru s predstavnicima EU i Kvinte zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spriječe Albina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu.

"Razgovarao sam s predstavnicima EU i Kvinte. Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spriječe Kurtija da izazove novi rat na Balkanu", objavio je Vučić na Instagramu.

Međusobne optužbe

S druge strane, Kurti je izjavio kako se na sjednici prištinskog Vijeća sigurnosti razgovaralo o općoj sigurnosnoj situaciji u zemlјi, prije svega u četiri općine na sjeveru Kosova i duž administrativnog prelaza.

Rekao je kako su sigurnosne službe podigle razinu sigurnosti, da su pojačane kontrole duž administrativnog prijelaza, kao i da je ograničen promet i povećana kontrola vozila koja ulaze iz Srbije.

"Ono što je čudno je šutnja i tolerancija međunarodnih faktora prema djelovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za destabilizaciju i eskalaciju", rekao je Kurti.

Vučić je pak izjavio da nijedan vojnik Vojske Srbije, ni policajac nisu prešli administrativnu liniju prilikom uhićenja trojice pripadnika policije Kosova.

Naveo je kako su oni uhićeni na 1,8 kilometara od administrativne linije na potezu Orahovo-Gnjilica.

"To je veoma udaljeno od Tresave-Batnjik gdje su ostavili svoj automobil, pri čemu Kurti kaže da su uhićeni 300 metara od linije. Šta radite vi na 300 metara od linije, bez obavještavanja KFOR-a", upitao je Vućić na RTS-u.

Vučić frustriran

Vučić je naglasio da pripadnici kosovske policije nemaju šta tražiti na području Tresava-Batnjik bez odobrenja Kfora.

Naveo je i kako Srbija ''ima dokaze o tome da KFOR nije bio obaviješten o svemu ovome''. Vučić je naveo da ''Srbi žive u ludilu i teroru na Kosovu i Metohiji'', a da mu zapadni dužnosnici na to kažu da situaciju prate preko Euleksa.

"Nemojte više da pratite. Niste vi meni napisali da ćete da pratite preko Euleksa, nego sam ja jamčio našem narodu da moraju da imaju povjerenja i u vas i u nas", rekao je predsednik.

Dodao je da je frustriran zbog neispunjenih riječi i obećanja.

Uhićenje ili otmica?

Podsjećamo, Srbija je u srijedu na svojem teritoriju uhitila tri kosovska specijalca, dok Kosovo tvrdi da su policajci oteti.

Direktor vladina ureda za Kosovo Petar Petković priopćio je danas novinarima da su trojica pripadnika kosovske policije uhićena "u 12,38 i duboko na teritoriju Srbije, u selu Gnjilica u općini Raška", ustvrdivši da srbijanski policajci "nogom nisu kročili na teritorij Kosova i Metohije i nisu prekršili nijedan međunarodni sporazum".

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla, pak, kaže da su tri pripadnika pogranične policije "kidnapirana" na teritoriju Kosova, u pograničnom području na sjeveru, gdje su bili u ophodnji na ilegalnim putevima koje kriminalne skupine koriste za ilegalni prelazak i krijumčarenje.

Premijer Kosova izjavio je da su dužnosnici kosovske policije kidnapirani u Leposaviću, na sjeveru Kosova, gdje je nekad bila ilegalna ruta za krijuumčarenje, oko 300 metara unutar teritorija Kosova. Kurti je pozvao "međunarodne faktore da osude taj akt agresije Srbije".

Uhićenje Luneta

On, prema izvješću RTK2, sumnja da ih je kidnapirala Vojska Srbije i da je to "osveta Srbije za jučerašnje uhićenje zloglasnog kriminalca" Miluna Milenkovića Luneta, koji predstavlja jednog od vođa organiziranog kriminala i šverca".

Još su se koncem svibnja kojim su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije, preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4% posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i i više od 50 srpskih prosvjednika.

Kosovska policija je potom uhitila Srbina sa sjevera za kojeg kosovski ministar Xhelal Svecla tvrdi da je jedan od vođa kriminalne formacije "Civilna obrana" i kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale građane, napadale pripadnike policije i institucije Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close