Migrantska kriza

BIH: Prijavljeno 22.411 nezakonitih migranata

Od 1. siječnja do 19. novembra prijavljeno 22.411 nezakonitih migranata
Vijesti / Flash | 22. 11. 2018. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi detaljnu informaciju o realizaciji Akcionog plana hitnih mjera i izvještaj o utrošku donatorskih sredstava, da se pripreme i Vijeću ministara na usvajanje dostave odluke o davanju statusa prihvatnih centara objektima u kojima su smješteni migranti, te da se među migrantskom populacijom napravi evidencija djece bez roditeljskog staranja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

U informaciji Ministarstva sigurnosti se navodi da se Bosna i Hercegovina  u 2018. godini suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija preko vlastite teritorije, te da su u periodu od 9. 11. 2018. do 19. 11. 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena 703 nezakonita migranta. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazala je 661 osoba, dok nijedna osoba nije podnijela zahtjev za azil.

Prema raspoloživim podacima, od 1. 1. 2018. do 19. 11. 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 22.411 nezakonitih migranata na teritoriji BiH. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo je 21.158 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je 1.316 osoba.

Najveći broj migranata dolazi iz  Pakistana (7.428), Irana (3.519), Sirije (2.768), Afganistana (2.687), Iraka (2.043) i Libije (780).

Ministarstvo sigurnosti je, u suradnji s nadležnim institucijama, izradilo Akcioni plan hitnih mjera koje se trebaju poduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima Bosne i Hercegovine, a koji je usvojen na 142. sjednici Vijeća ministara BiH, 15. 5. 2018. godine.

Akcioni plan hitnih mjera sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.

Ministarstvo sigurnosti u suradnji sa nadležnim institucijama i agencijama poduzima aktivnosti u skladu sa navedenim Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dalje pružaju pomoć Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

 

Mektić: Fokusirani smo na rješavanje pitanja objekata za smještaj migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je, nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojena Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH, da su se u posljednje vrijeme fokusirali na to da riješe pitanje objekata za smještaj migranata, s obzirom da dolazi hladno vrijeme i da se ne može boraviti vani, pod improviziranim šatorima.

Po njegovim riječima, posebno su tu fokusirali grupu migranata koja se smjestila na području Velike Kladuše, u mjestu Trnova, gdje su boravili u vrlo lošim uvjetima i ne mogu podnijeti ovako hladno vrijeme na tom mjestu.

''U dogovoru s Međunarodnom organizacijom za migracije smo odredili lokaciju, a oni će to podržati s obzirom da implementiraju financijska sredstva za to, pronašli objekt privatnog poduzeća „Miral“ na prostoru Velike Kladuše, opremili ga i taj će objekt biti stavljen u funkciju'', naveo je Mektić.         

Mislim, dodao je on, da su ti ljudi već premješteni u taj objekt, „tako da za sve migrante koji se trenutno nalaze u BiH imamo sada kapacitete da ih smjestimo u zadovoljavajuće objekte“.

Kopirati
Drag cursor here to close