Slovenija

'Žicar' - Računalnom igrom s migrantima pozvali vladu da ukloni žicu

Računalna igra "Žicar" od ovog je tjedna dostupna na internet stranici te organizacije koja okuplja mlade ljude i aktiviste koji se bore za prava manjina i izbjeglica.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2018. u 12:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska nevladina udruga razvila je računalnu igru koja igračima daje priliku da se virtualno postave u ulogu migranata koji se iz BiH preko Hrvatske nastoje probiti do Slovenije i Schengenskog prostora unatoč žičanim ogradama te je pozvala premijera da ispuni obećanje o uklanjanju žice. 

"Na ovaj način želimo podsjetiti da je prošlo više od tri godine otkako je na našoj južnoj granici žilet-žica te pozvati sadašnjeg predsjednika vlade da ispuni svoje predizborno obećanje da će je ukloniti", kazala je za mariborski list "Večer" Maja Cimerman iz nevladine udruge "Inštitut Danes". 

Računalna igra "Žicar" od ovog je tjedna dostupna na internet stranici te organizacije koja okuplja mlade ljude i aktiviste koji se bore za prava manjina i izbjeglica. Zasnovana je na modelu arkadne igre Frogger, a u udruzi se nadaju da će potaknuti širu javnu raspravu  o preprekama koje je na granici postavila bivša slovenska vlada, u jeku migrantske krize prije tri godine, a koja ni do danas nije odstranjena. 

Igra je sastavljena od tri stupnja. Nakon što u prvom virtualni izbjeglica pritiskom na tipke bježi iz ratom zahvaćenog područja, u drugom se izvlači iz izbjegličkog centra manevriranjem između policije i drugih migranata, dok u trećem mora forsirati Kupu i prijeći na slovensku stranu rijeke, a da se ne dotakne žice jer se u suprotnom vraća u raniju fazu igre, prenosi Hina. 

U udruzi kažu da su svjesni opasnosti da se problematične prakse prema izbjeglicama i migrantima i njihova grozna iskustva na putu prema Europi prikažu računalnom igricom, ali da žele pokazati da žica ne rješava problem migracija  i da je o tome potrebna šira društvena rasprava, jer je žilet žica do danas postala simbolom budući da je neki uzimaju kao normalno stanje iako je na određeni način "legitimizira ksenofobiju". 

Udruga Inštitut Danes razvila je prije nekoliko godina "Parlameter", alat koji raščlambom učestalosti korištenja riječi u transkriptima zastupničkih nastupa i analizom glasovanja u parlamentu olakšava praćenje rada najvišeg zakonodavnog tijela, a surađuje i sa sličnim nevladinim udrugama država u susjedstvu. 

Kopirati
Drag cursor here to close