Bihać

Djeca migranata će ipak pohađati nastavu

Za djecu migranata će biti osigurana posebna učionica unutar te mjesne škole, te da se oni neće miješati s redovnim učenicima koji pohađaju tu obrazovnu ustanovu.
Vijesti / Flash | 22. 11. 2018. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Školska nastava za djecu migranata, koji borave u prihvatnom centru "Sedra", ipak će biti organizirana u prostoru mjesne škole u naselju Brekovica, uprkos ranijem protivljenju roditelja ostalih đaka i predstavnika mještana.

 Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo obrazovanja USK, kao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, a nastava bi trebalo započeti već početkom prosince, pišu Nezavisne novine.

Iz spomenutog ministarstva su istaknuli kako će za djecu migranata biti osigurana posebna učionica unutar te mjesne škole, te da se oni neće miješati s redovnim učenicima koji pohađaju tu obrazovnu ustanovu.

"Radi se o 51 djetetu i mi smo u obavezi da im omogućimo pravo na školovanje jer nas na to obavezuju i međunarodne konvencije o pravu djeteta. Što se tiče zdravstvenog aspekta, na šta upozoravaju roditelji, treba reći kako nema nikakvog straha jer će ova djeca biti podvrgnuta sistematskom zdravstvenom pregledu", kazao je resorni ministar Damir Omerdić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istaknuo je kako očekuju pomoć međunarodnih organizacija kada je riječ o financiranju organizacije nastave i prevoza djece migranata.

Fazlić je rekao kako ne prihvata bilo kakve priče o nečijoj navodnoj ugroženosti i smatra to jednom vrstom nedopustive diskriminacije.

"Nema nikakvog razloga da se onemogući obrazovanje ovoj djeci, jer to nigdje u Europi nije zabilježeno. Ako netko smatra da njegovo dijete ne može ići u razred s drugim djetetom koje ima različitu boju kože ili status migranta, to je strašno", naglasio je Fazlić.

Podsjećamo kako su roditelji učenika koji pohađaju spomenutu osnovnu školu prije nekoliko dana odbacili mogućnost da se na tom mjestu organizira nastava za djecu migranata. Zaprijetili su da će svoju djecu ispisati iz škole ukoliko se to ostvari, ali su u međuvremenu omekšali svoj stav.

Sada kažu kako podržavaju pravo sve djece na školovanje i dodaju kako su samo tražili kompletne informacije o njihovom zdravstvenom stanju, te načinu organizacije nastave i njihovog prevoza.

Kopirati
Drag cursor here to close