Migrantska kriza

BiH bi mogla izvući najdeblji kraj zbog migranata

Stanje s migrantima na tursko-grčkoj granici iz sata u sat se dramatizira i ona prijeti svim zemljama na migrantskoj ruti.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje s migrantima na tursko-grčkoj granici iz sata u sat se dramatizira i ona prijeti svim zemljama na migrantskoj ruti, a najdeblji kraj bi mogao izvući Balkan, a samim tim i BiH.

Aleksandar Radić, sigurnosni ekspert iz Beograda, kaže za Nezavisne novine da Turska ovom situacijom s migrantima prijeti EU.

"Ali, Balkan bi mogao da plati najveću cijenu, imajući na umu čvrst stav Mađarske da neće nikoga propustiti, a i Hrvatska najavljuje istu situaciju na svojoj granici", ističe on i dodaje da to znači da će se najveći broj njih zadržati na ovim prostorima.

"To svakako znači pojačani sigurnosni pritisak jer pri tolikom broju migranata koji bi se ovdje mogli naći mi imamo vrlo malo kontrole u odnosu na to što se događa", rekao je Radić.

Da bi BiH mogla da plati visoku cijenu migrantske krize, smatra i "Amnesty International", koji navodi da bi se ona mogla pretvoriti u nekontroliranu humanitarnu krizu, te dodaje da kapaciteti za smještaj izbjeglica i migranata u BiH su već sada na maksimumu.

"Ako se broj ljudi koji dolaze u BiH poveća, što je samo pitanje vremena, a Hrvatska nastavi da sprečava ulaske, BiH će se suočiti s istinskom humanitarnom krizom", navode u "Amnesty Internationalu".

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je da nijedna zemlja na migrantskoj ruti, uključujući i BiH, nema kapaciteta da primi 10.000 migranata dnevno, koliko se očekuje ako Turska nastavi s politikom otvaranja granica.

Ujić smatra da bi u slučaju većeg priliva migranata BiH mogla da bude samo koridor za njihov prolazak, s obzirom na to da, kako je rekao, oni ni nemaju namjeru da ostaju u BiH, već žele da pređu u EU.

"Nemoguće je da Služba za poslove sa strancima registrira dnevno 10.000 migranata, da izvrši registraciju i uzme biometrijske podatke uz redovne materijalno-tehničke i ljudske kapacitete", istaknuo je Ujić za Srnu i dodao da će se morati uključiti sve sigurnosne agencije, a da Služba ima samo 70 inspektora.

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije RS, rekao je da MUP RS pruža podršku Graničnoj policiji BiH u oblasti ilegalnih migracija sa 104 policajca, a da će taj broj biti povećan na istočnoj granici BiH ako se procijeni da se situacija usložnjava.

"Prioritetno pružamo podršku Graničnoj policiji BiH, naročito na istočnom dijelu BiH, na teritoriji koja se poklapa s teritorijem RS", rekao je Ivanić i napomenuo da je stav RS jasan da se migranti na njenom teritoriju ne mogu zadržavati.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara, jučer je nakon sastanka s Margret Uber, veleposlanikom Njemačke u Sarajevu, rekao da BiH raspolaže ograničenim sigurnosnim, humanitarnim i smještajnim kapacitetima.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Hrvatske, rekao je da će Hrvatska poslati vojsku na svoje granice bude li potrebe i dodao da EU mora imati jedinstveni odgovor na migrantsku krizu.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je migrantska kriza asimetrična prijetnja granicama EU, te da se nada da će ona biti poziv na buđenje Europe da preuzme svoju odgovornost. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je napore Grčke u zaštiti svojih granica pred hiljadama migranata, te istakla da situacija na granici nije samo pitanje za Grčku, nego je i odgovornost Europe kao cjeline.

Sebastian Kurz, austrijski kancelar, odluku Ankare da otvori granice prema Europi nazvao je "napadom Turske na EU i Grčku", a Karl Nehammer, ministar unutarnjih poslova Austrije, najavio je da će ta zemlja na mađarsko-srpsku granicu poslati policajce i pse kao podršku u zaštiti granice od migranata za Grčku i zemlje zapadnog Balkana. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je da Rusija neće prestati da se bori protiv terorizma u sirijskoj pokrajini Idlib radi rješavanja migrantske krize u Europi.

I tijekom jučerašnjeg dana nastavljeno je grupiranje izbjeglica i migranata na grčkoj granici, ali, prema dostupnim podacima, spriječen je prodor većeg broja njih prema dubini Balkanskog poluotoka.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Veleposlanstvu Turske u BiH, Sulejman Sojlu, ministar unutarnjih poslova te zemlje, rekao je da je u Grčku prešlo 130.469 neregularnih migranata, te da za prelazak koriste i kopnene i riječne granične linije. Iz Frontexa su jučer priopćili da upućuju prvi kontingent ka grčko-turskoj granici, gdje je Vlada Turske pustila migrante ka Europi u znak prosvjeda zbog sirijsko-ruskih napada na pogranično područje ka Turskoj, kao i zbog toga što je povećan priliv izbjeglica iz Sirije u tu zemlju, u kojoj se već nalazi 3,6 milijuna izbjeglica.

"Zemlje članice potvrđuju spremnost da pruže podršku kako bi ispunile obaveze rapidne reakcije", priopćili su u Frontexu.

RS priprema plan

Vlada RS i MUP RS će u petak donijeti plan kao odgovor na najavljeni veliki priliv migranata, priopćeno je iz Palate Republike.

Tamo je jučer održan sastanak na kojem su sudjelovali Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova.

"Na sastanku je zaključeno da će MUP i Vlada poduzeti sve neophodne mjere kojima se garantira sigurnost građana, kao i imovina", priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close